Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi Açıklandı! Katılımcıların Yüzde 54’ü Tasarruf Yapmıyor!

Türk Ekonomi Bankası, FODER ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığı ile geçen yılın finansal okuryazarlık ve erişim endeksi sonuçları açıklandı.

Yayınlanan anket sonuçlarına göre, Türkiye’nin Finansal okuryazarlık endeksi 60,8 seviyesinde. Bu rakam 2016 yılı anket sonucunda da 60,1’di.

Finansal okuryazarlık kapsamında en avantajlı olan grubun ise genel olarak 25 ile 44 yaş arasında bulunan yüksek derecede eğitim almış, gelir ve sosyo ekonomik statüleri olan bekar erkeklerin olduğu gözlemlendi. Finansal okuryazarlık kapsamında dezavantajlı olan grup ise 45 yaş üzerindeki düşük eğitim seviyesi olan evli kadınlar oldu.

Katılımcıların Yüzde 54’ü Tasarruf Yapmıyor

Yayınlanan anket kapsamında çocuğu olan katılımcıların yüzde 23’lük kısmı çocuklarına tasarruf, harcama gibi alışkanlıklar için finansal konularda aile için herhangi bir eğitim vermediği gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 54’lük kısmı ise hiçbir şekilde tasarruf yapmadığı açıklandı. Ay başlarında belli bir tutarda tasarruf için kenara para ayıranlar yüzde 16’ya, ay sonu harcamalar kapsamında arta kalan parayı tasarruf için ayıranlar için yüzde 18’e tekabül etti.

Acil Durum için Birikim Yapanlar Yüzde 54

Birikim yapanlar incelendiği zaman ise, acil durumlar için birikim yapanlar yüzde 54’e, çocuklarının eğitimi için birikim yapanlar yüzde 28’e, sağlık harcamaları için birikim yapanlar yüzde 25’e, ev almak için birikim yapanlar yüzde 23’e, otomobil sahibi olmak için birikim yapanlar için ise yüzde 23’e tekabül etti.

Cinsiyet kırılımı incelendiği zaman ise kadınların finansal okuryazarlık seviyesi yüzde 58,9, erkeklerin finansal okuryazarlık seviyesi ise yüzde 62,7. Bu bağlamda da finansal okuryazarlıkta kadınların oranı erkeklerden düşük olduğu gözlemlendi.