Çiftçiler Avokado Üretimine Yetişemiyor

Her geçen gün avokado üretiminde isteklerin artması sebebiyle artık çiftçiler üretime yetişemiyor. Her sene yüzde 15 civarında üretim artsa bile gelen avokado taleplerini üretim karşılayamıyor.

Türkiye’de her gün daha fazla tüketilen ve popülaritesi artan avokado, üreticileri karşılaştıkları yoğun istek sebebiyle şaşırtmaya devam ediyor. Alanya’da Türkiye’nin avokado ihtiyacının yüzde 80’lik kısmı karşılanıyor. Fakat her geçen yıl üretim yüzde 15 civarında artmasına rağmen üreticiler, isteklere yetişemediklerini ve bu sebeple de üretim alanının genişletme kararı aldıklarını açıkladılar. Üreticiler, hasadın bitmesiyle beraber avokado fiyatlarının 6 Türk Lirasına kadar çıktığını, fakat buna rağmen vatandaşın fiyatlara aldanmayarak tüketime devam ettiklerini de belirttiler.

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü olan Mehmet Rüzgar, Türkiye genelinin avokado tüketimine karşı ilgisinin çoğalması sebebiyle, üreticilerinde bu konu da bir takım çalışmalar yürütmeye başladıklarını açıkladı. Üreticilerin avokado ekim alanlarını büyültme kararı aldıklarını ve şuanda 3 bin dekarlık alanda 1700 kişilik üretim ile, yaklaşık olarak 32 bin 860 adet ağaç üzerinden üretimin gerçekleştirildiğini ve bir yılda ortalama 700 – 800 ton civarında avokado üretildiğini açıkladı.

Ayrıca Mehmet Rüzgar, her yıl avokado üretiminin yüzde 15 civarında artmasına karşın, tüketimin daha çok artması ile ihtiyaçlara yetişilemediğini anlattı. Geçen yıl, toplamda 22 bin adet avokado fidanı dikildiğini, en kısa zamanda da bahçelerin kurulması gerektiğini de dile getirdi.

Alanya’ya gelen turistlere de değinen Rüzgar, turistler baz alındığında avokado üretiminin gerçekleşmediğini ve çok büyük açık görüldüğünü belirterek, üretimin çoğaltılmasının şart olduğunu açıkladı.