İstanbul Boğazı Londra’nın 7’de 1’i, Monako’nun 12’de 1’i Değerinde

Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVİMER) Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, İstanbul Boğazı’nda tapulandırabilinir arazilere ve işlevsel hale getirilerek piyasa için kullanıma getirilmesine yönelik yapılan araştırmaların sonuçlarını açıkladı.

İshak Kurtuluş Altun, TUVIMER Değer Haritaları kapsamı üzerinden araştırılan İstanbul’un Varlık Değerleri başlığı altında bulunan incelemelerde, Boğaziçi’nde 114 milyon 453 bin metrekare büyüklüğünde alanı baza alarak çalıştıklarını söyledi. Bu alanın içinde arsa ve arazilerinde dahil olduğunun bilgisini aktaran İshak Kurtuluş Altun, Beşiktaş, Üsküdar ve Sarıyer’in Boğaziçi’nin SİT alanı kapsamında bulunduğunu söyledi. Boğaziçi’nde bulunan toplam arazi büyüklüğünün 114 milyon 453 bin metrekare olduğunu söyleyen İshak Kurtuluş Altun, değer artışlarının ve satışlarının mümkün olamayacağı bir çok alanın bulunduğunu, bu alanların değerinin ise 5 bin 594 Türk Lirası olduğunu söyledi.

Boğaziçi’ndeki toplam arazinin değerinin ise 670 milyon Türk Lirası olduğunu söyleyen İshak Kurtuluş Altun, İstanbul ile Boğaziçi’ne emsal sayılabilecek Avrupa’daki metropoller ile bölgelere bakıldığı zaman bu rakamların şuanda çok düşük olduğunu söyledi. Boğaz’ın var olan potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu söyleyen Altun, 114 milyon 453 bin metrekare büyüklüğündeki Boğaziçi’nin yüzölçümünün İstanbul’un yüzde 2’sine tekabül ettiğini, ancak değer olarak bakıldığı zaman yüzde 12’si karşılayamadığını söyledi.

Boğaz’da yer alan yapıların değerinin ortalama olarak değerlerinin 9 bin 500 Türk Lirasına tekabül ettiğini söyleyen Altun, bahse konu rakamın Londra için 25 bin dolar değerinde, Monako için ise 40 bin dolar değerinde olduğunu söyledi. Yani İstanbul Boğazı‘nın Londra ile Monako’dan çok daha güzel olsa da Londra’nın 7’de 1’i, Monako’nun ise 12’de 1’i değerinde olduğunu söyledi.