Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tarafından Şehirdeki Risklere Önlem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, şehir içinde yer alan taş ocaklarının fazla ruhsata sahip olası ya da birbirine yakın olması sebebiyle, iş güvenliği ve çevre yönünden risk oluşturduğu tespit edilerek, birleştirme adına çalışmalar yapılmaya başlandı.

Torba yasası içerisine konulan bu madde ile, İstanbul’un Cebeci semti başta olmak üzere, şehir içlerinde yer alan ve birbirine yakın olan bu taş ocakları için bir birleştirme çalışması yapılacak. Ayrıca şehir içerisinde bulunan kum, kırma taş ve çakıl ocakları gibi ocaklara bir takım kısıtlamalar da getirilebilecek.

İnsan sağlığı ve çevre açısından risk teşkil etmesi ile beraber, o bölgede yaşayan halka rahatsızlık vermesi sebebiyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu konuyla alakalı bir düzenleme yapılarak torba yasasına koyuldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen bu torba yasa teklifi ile alakalı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından edinilen bilgilerde, çevre hassasiyetleri ve işletme güvenliği dikkate alınarak böyle bir formül ortaya koyulduğu yer alıyor.

Bakanlık tarafından, ruhsat sahalarının maden bölgesi başlığı altında birleştirilerek geniş ocak alanları elde etmek ve ruhsat sınırları içerisinde bulunan ham maddelerin birlikte yürütülen faaliyetler ile üretilmesini sağlayacak bir düzenleme hazırlandı.

Ayrıca hazırlanan bu düzenleme sayesinde, maden bölgesi içerisinde belirlenen alanlarda bulunan ruhsatların tüzel kişiliğinin haiz bir şirkette birleştirilmesi adına, önce ruhsat sahibi olanlara imkân tanınıyor. Eğer birleşme mümkün olmuyor ise, birleşme bedelleri kamu tarafından karşılanıp, tek alan olarak ihale edilecek. Yine bu düzenleme ile şehir içinde kalan kum, çakıl taşı gibi ocakların çevreye olan etkileri göz önünde bulundurularak valilik ile bakanlık tarafından kısıtlama getirilecek.