Maliye Bakanlığı Tarafından Google İçin 300 Milyon TL Ceza Kesildi

Maliye Bakanlığı, Türkiye’de bulunan reklam satış faturalarını İrlanda’da kesmesi ve vergi kaybı yaşanmasına neden olması sebebi ile Google için 300 Milyon Türk Lirası kadar ceza kesti.

Maliye Bakanlığı’nın görevlendirmiş olduğu Vergi Denetim Kurulu yetkilileri Google’a yönelik gerçekleştirmiş oldukları araştırmalar neticesinde bir şaşırtıcı bir sonuca ulaştı. Vergi müfettişleri tarafından yapılmış olan bu denetimlerde, Google Türkiye’de yer alan ofisinden internet reklamcılığı yapmış olmasın rağmen, buradaki müşterileri için faturaları İrlanda’dan kesmiş olduğu ve bu sebeple de Türkiye’nin büyük oranlarda vergi kaybı yaşamasına neden olduğu ortaya çıktı.

Apple, Microsoft, Twitter ve Google gibi Amerika Birleşik Devletleri merkezli olan bazı işletmelerin, vergi ödemesi yapmaktan kaçınmak amacıyla İrlanda’da bir şirket kurmuş oldukları iddia edilmişti. Söz konusu olan bu şirketlerin, Türkiye’de de bir ofislerinin yer alması ve bu ofislerin büyük ticari faaliyetlerde bulunmalarına rağmen, buradan sağlamış olduklarını kazançlarını İrlanda’da ki şirkete aktardıkları edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Vergi müfettişleri, dünyaca ünlü arama motoru olan Google’ın yapmış olduğu reklam faaliyetlerinin faturalarını İrlanda’dan kesiyor olduğunu saptamasından sonra, 2011 yılında Türkiye ile İrlanda arasında imzalanmış olan Çifte Vergilendirmeye Önleme Anlaşmasının 5’inci maddesi gereğince Google’ın işyeri bulundurmuş olduğunu rapor etti. Türkiye’de 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren ve ana faaliyetleri de internet reklamcılığı üzerine olan Google, 2014 yılında Youtube üzerinden de reklam geliri sağlamaya başladı.

Görevlendirilen vergi müfettişleri, 2015 yılında gerçekleştirmiş oldukları incelemede neticesinde, 2010, 2011, 2012, 2013 yılları için Google’ın yaklaşık olarak 300 Milyon Türk Lirası kurumlar vergisi ile KDV ödemesini önerdi. Kesilen cezalar için vergi mahkemelerine itirazda bulunmayan Google, vergi affından faydalanarak söz konusu olan vergi cezalarını yasa gereğince ödedi.