Rekabet Kurumu 2016 Faaliyet Raporunu Açıkladı

Rekabet Kurumunun geçen senenin faaliyet raporunun verilerine göre, teşebbüslerin git gide bilinçlenmesi sonucunda rekabet ihlali dosyalarının miktarının geride bıraktığımız son 5 senelik zaman zarfında azalma meydana geldiğini göstermekte.

Rekabet Kurulu tarafından geçen sene karara bağlanan toplamda 325 dosyanın konularının dağılım periyotları inceleme altına alındığı zaman, söz konusu 325 dosyadan 83 tanesinin rekabet ihlallerine ilişkin olduğu, muafiyet ve menfi tespit başvurulara ilişkin olan 33 dosyanın olduğu, geriye kalan 209 dosyanın ise birleşme, özelleştirme ve devir işlemlerinden oluştuğu görülmekte.

Rekabet ihlali incelemelerine bakıldığı zaman incelemelere en çok konu olan sektörler arasında taşıt ve hizmetleri, petrol, balıkçılık, hayvancılık, gıda ve tarım olduğu görülmekte. Bu üç ana unsurun Kurulun geçen sene karara bağladığı ihlal dosyaları içindeki payı ise ortalama olarak yüzde 47 olduğu hesaplandı.
Rekabet Kurulu’nun, 2016 yılında vermiş olduğu cezalar kapsamında, 95 milyon 862 bin 378 Türk Lirası bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü en çok ceza alan sektör olarak belirlendi.

Bahse konu ceza sıralamasında ikinci sırada yer alan sektör beyaz eşya ve mobilya yer aldı. Beyaz eşya ve mobilya sektörü toplamda 71 milyon 34 bin 445 Türk Lirası değerinde ceza aldı. Üçüncü sırada ise ilaç, sağlık ve tıbbi malzeme sektörü yer aldı. Bu sektör ise toplamda 18 milyon 62 bin 307 Türk Lirası değerinde ceza aldı. Bunun takibinde ise turizm ve konaklama sektörü yer alıp toplamda 8 milyon 327 bin 969 Türk Lirası ceza aldı.