Çalışanların haksız olarak işten çıkarıldıklarını düşünmeleri halinde bu konuda hakkında yapabilecekleri birtakım önlemlerin olduğu ifade edildi. Bu konuda bu önlemler ve çalışmalar sonrasında çalışanlara da uyarılar yapıldı.
Çalışanların en büyük korkularından birisi işten çıkarılma olarak belirlendi. Özel sektörün bu konuda pek çok işçi için acımasız davrandıkları ve bu süreçte pek çok kişinin isten çıkarıldığı tespit edilmişti. Tüm bu süreçte işçilerin bazıları verimsizlikten, kendi yaptıkları hatalardan dolayı işten çıkarılırken bazıları işverenin keyfi davranışları sebebiyle herhangi bir hataları olmadan işten çıkarılıyorlar. Bu durum çeşitli tartışmalara neden olurken konu hakkında yapılabilecekler sıralanmaya başladı.
Bir işçinin haksız yere işten çıkarıldığını düşünmesinin ardından bu konuda birtakım adımlar atması gerekiyor. Öncelikli olarak işverenin neden kendisini işten çıkardığını bilmesi ve bu konunun ardından gerekli adımları atması önerilenler arasında yer alıyor. Çalışanın işten çıkarıldıktan sonra işe geri dönüş için dava açması bekleniyor. Ancak davanın açılması için fesih bildiriminin üzerinden bir aylık bir sürenin geçmesi bekleniyor. Bu süreç sonrasında işe iade davası herhangi bir sorun olmadan açılabilir. Ancak sürenin beklenmemesi halinde iade talepleri incelemeye dahi alınmadan geri dönmüş olacağından herhangi bir sonuç alınamayacağı belirtildi.
İşveren dava süresince işçiyi çıkarma nedenlerini ispata dayalı olarak mahkemeye sunmak zorunda kalacak. Geçerli bir nedenin mahkemeye sunulmaması ya da sunulan sebebin geçerli olarak kabul edilmemesi üzerine durum art niyetli olarak belirleneceği gibi bu konuda işe iade davası işçi lehine sonuçlanmış olacak. En haklı işten çıkarma nedeni performans olarak belirlendiğinden dolayı bu konudaki değerlendirmelerin haklı bir sebep olarak kabul edildiği yetkililer tarafından açıklanırken gerekli uyarılarda yapıldı.