Bankacılığın birbirinden farklı birçok hizmeti vardır. Bankalar müşterilerinin ihtiyaçlarına göre verecekleri hizmetleri geliştirip değiştirmektedir. Örneğin nakit ihtiyacı olan bir müşterisine kredi imkanı sunan bir banka parasını birikmek isteyen müşterisine vadeli bir hesap açabilmektedir ya da maaş hesabı gibi yine müşterilerin ihtiyacı için vadesiz banka hesapları oluşturulmaktadır. Ancak bankalarda kar amacı güden kuruluşlar oldukları için bunları ücretsiz bir şekilde yapmazlar. Bu yaptıkları işlemlerden kar elde etmek isterler. Bu sebeple kişilerin banka hesaplarından farklı isimler altında kesintiler yapılır. Bunlar kişilerin banka bünyesindeki hesap türlerine göre değişim göstermektedir.
Vadesiz mevduat hesaplarından yapılan kesinti hesap işletim ücretidir. Bu ücretin tutarı bankadan bankaya göre değişiklik göstermektedir. Ancak hesap işletim ücretinin amacı isminden de anlaşılabildiği üzere kişinin hesabının banka bünyesinde bulundurulması ve işletilmesine karşılık alınan tutardır. Bu hesap kesim ücreti dönemsel olarak kişilerin aktif olarak kullandıkları hesaplardan para düşümü yapılması yöntemi ile tahsil edilir. Ancak bankacılık sektörünün gelişmesi ile birlikte bankalar birbirleri ile rekabet halindedir bu sebeple söz konusu olan bu tutar bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Buna ek olarak ise öğrencilerden hesap işletim ücreti almayan bankalar vardır. Öğrenci olunmasının belirtilmesi durumunda mevcutta kişiden herhangi bir hesap işletim ücreti kesintisi yapılmış ise öğrenciliğin kanıtlanması ile bu utar geri alınabilmektedir veya hesap oluşturulma aşamasında kişi öğrenci belgesi ile bankaya müracaat ederek bundan yararlanabilmektedir.
Vadeli hesaplardan alınan ücret ise biraz farklıdır. Kişilerin birikim yapmak amacıyla oluşturdukları bu hesap türünde yüzde hesabı ile kazanılan tutardan gelir vergisi alınır. Vadeli olan mevduat hesaplarının vade süresi 6 aya kadar olanlardan %15, 1 yıla kadar olanlardan %12 ve 1 yıldan uzun olanlar için ise %10 gelir vergisi alınmaktadır. Vadeli olan tevdiat hesaplarında ise bu yüzdeler değişmektedir. 6 aya kadar olanlardan %18, 1 yıla kadar olanlardan %15 ve 1 yıldan uzun olanlardan ise %13 gelir vergisi alınmaktadır. Bu rakamlar önceden bellidir ve vade süresinin sonunda ana paradan gelen faiz getirisine bu gelir vergisi uygulanarak hesaba para yatırılır.
En España, los préstamos personales son una solución financiera para cubrir necesidades como emergencias, reformas…
Nos últimos anos, a procura por soluções financeiras que ajudem a gerenciar melhor as dívidas…
Wenn Sie auf der Suche nach einem Privatkredit in Österreich sind, dann ist die Bawag…
ING Bank is een van de vooraanstaande financiële instellingen in Nederland, bekend om haar uitgebreide…
V dnešní době rychlého tempa života je často potřeba najít finanční řešení, které je nejen…
V dnešnej dobe je možné mnoho vecí vybaviť online, a financovanie vašich potrieb prostredníctvom online…
This website uses cookies.