Danıştay 15. Dairesi, bankalar tarafından tahsil edilen hesap işletim ücretinin düzenlenmesi hakkındaki yönetmelik hükmünü iptal edildi.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), 3 Ekim 2014 tarihinde BDDK tarafından yürürlüğe sokulan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği’nin 10 ve 13’üncü maddelerindeki bazı hükümlerin iptal edilmesi istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay 15. Dairesi de açılan davaya istinaden hesap işletim ücreti alınması konusundaki hükmü, oy birliğiyle iptal etti.
Aynı yönetmelik üzerinde yer alan tahsis ücreti, nakit avans çekim ücreti, kurum ve kuruluşlara yapılan ödemelerde kesilen ücretler için olan iptal istemi ise Danıştay tarafından reddedildi. Tahsis ücreti konusunda BDDK’nın tüketicilerden alınacak ücretleri, masrafları ve komisyonları belirlediği, kanunun ruhu ve tüketicinin korunması konusunda uygun olup olmadığı önem arz ettiğini, Merkez Bankası’nın bankalar ve finans kuruluşlarının faiz dışında da menfaat sağlaması ve ücret talep etmesine imkân tanıdığı hatırlatıldı.
Konu hakkında açıklama yapan TÜSODER Genel Başkanı Deniz Öner, 4 yıl süren dava sonrasında alınan kararın tüketiciler açısından önemli olduğunu, hesap işletim ücretinin geriye dönük olarak da iade alınabileceğini, 10 yıllık süreç içerisinde bankalar tarafından alınan hesap işletim ücretinin bankalardan dekontlarını talep ederek, karar ile iade talep edebileceklerini ifade etti.
Bankadan dekont alındıktan sonra TÜSODER’in resmi internet sitesinden kararı alıp, bir dilekçe ile dekontları ve kararı bankaya vermeleri gerektiğini, bir diğer yöntem olan noterden ihtarname gönderme seçeneğini seçebileceklerini, aynı zamanda iadeli taahhütlü bir talep gönderebileceklerini ifade etti.
TÜSODER Başkanı Öner, ret cevabı alan kişilerin aldıkları yanıt ile birlikte kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini belirtti.