Hayat Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hayat sigortası yapılırken sigorta şirketlerinin teklifnamelerinde yer alan sorulara doğru cevap vermek sigortacının bilmesi gereken bilgileri sigortacıya bildirmesi önemli bir yükümlülüktür. Eğer eksik ve yanlış bilgi verilmesi durumunda sigorta şirketi sözleşmeden cayma ya da ek prim almak suretiyle sözleşmeye devam edebilir.
Sigortalı, Sigorta Ettiren ve Lehdar Ne Anlama Gelir?
Hayatı üzerine sigorta yapılan kişiye sigortalı, para yani prim ödeyerek kişilerin hayatını sigorta yaptıranlara sigorta ettiren, yapılan sigorta sözleşmesiyle alakası olmayıp rizikoların gerçekleşmesi üzerine tazminatı hak talep eden kişiye lehtar denir.
Sigorta Sözleşmesinde Belirtilen Süreden Önce Bu Sigortadan Ayrılma Olabilir Mi?
Hayat sigortası yaptıran kişi Türk Ticaret Kanunu’nun 1325’inci maddesinin ikinci fıkrasına göre üç yıl primini sorunsuz ödedikten sonra sigortadan ayrılmak isteyebilir. Hayat sigortaları 10 yıl için yapıldığı için erken ayrılmak isteyenlerin ödedikleri primlerden kesinti yapılmaktadır. Üretim masraflarının yüksek olmasından dolayı birikim kar oranı ödenen miktardan daha düşük olmaktadır.
Hayat Sigortası Devredilebilir Mi?
Yapılan hayat sigortada sigortalı ve sigorta ettiren değişiklik yapabilir. Yani bu sigorta devredilebilir. Devretme işlemi iki şekilde yapılır. Bunlardan biri devam eden sigorta poliçesinin başka kişiye devri, ikicisi sigorta üzerinde kazanılan hakların ve borçların başkasına devri diye.
Hayat Sigortasında Devlet Desteği Var Mıdır?
Bireysel emeklilik sisteminde devlet desteği vardır. Yatırdığınız 100 TL katkı payı için devlet de size 25 TL veriyor. Yani her katkı payı için % 25 devlet desteği sağlanır.
Risk Ağırlıklı Hayat Sigortası Primi Nasıl Hesaplanır?
Risk ağırlıklı hayat sigortası kişinin yaşına göre hesaplanır. Meslek ve cins dikkate alınarak prim tabloları ile kişinin ödeyebileceği prim hesaplanır.