Reeskont kredisi; bir banka tarafından verilen senetin iskonto edilmesi sonrasında, merkez bankası tarafından tekrar iskonto edilmesi durumu neticesinde oluşan kredi türüdür. Reeskont kredisi, merkez bankaları tarafından ortaya çıkartılan maddi politikalar kapsamına dahil olan geleneksel bir kredi türü olarak biliniyor.
Reeskont Kredisi Nasıl Temin Edilir?
İlk etapta reeskont kredisi anlamak gerekir. Şu şekilde bir örnek ile açıklayacak olursak;
X şirketi, Y şirketinden bir ürün alımı ya da hizmet alınması neticesinde borç senedi vermiş olduğu durumlar vardır. Senedi alan Y şirketi, aldığı senedi paraya acil ihtiyacı olması durumunda, çalıştığı ve ticari hesaplarının bulunduğu bir bankaya götürerek, senedini iskonto ettirebilmektedir. Bu işlem, Y şirketinin seneti kırdırma işlemi gerçekleştirmiş olması durumudur. Y firması, bu işlem sonrasında ihtiyacı olan nakit durumunu gidermiş olur. Y firmasının senedi kırdırmış olması durumundan sonra Merkez Bankasının piyasalarda yer alan para miktarını artırmış olması amacı ile, elinde bulunan mevcut senetleri tekrar kırdırma, yani iskonto edebilme hakkına sahiptir. Bu işlem, piyasaların canlanması amacıyla gerçekleştirilebilen bir işlemdir.
Özetleyecek olursak; X firmasının Y firmasına verdiği senet, Y firması tarafından kırdırılarak Merkez Bankası’na aktarmış oldu. Merkez Bankası‘da aldığı bu seneti tekrar kırdırması halinde “reeskont kredi” temin etmiş oldu. Yani reeskont kredisi, senetin tekrardan iskonto edilmesi anlamına gelmektedir.
Merkez Bankası, bahsi geçen bu işlemi piyasalarda yer alan para durumunu canlandırmak amacı ile gerçekleştirebilmektedir. Bankanın bu işlemi gerçekleştirirken dikkat ettiği tek unsur ise sahip olunan bu senedin vadesidir. Eğer senetin vadesi kısa ise, Merkez Bankası, bu işlemi çok daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebiliyor.