Yerli nohut üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Korkmaz, birkaç senedir yerli nohutta yetersizlik olduğunu, bu nedenle ithalatın bu alanda yükseldiğini, ithalat nohut kullanımlarında eskisine göre maliyetlerin arttığını, bunun ise leblebi fiyatlarına etki ettiğini söyledi.
2018’de nohut üretiminin yükseldiğini söyleyen Korkmaz, üretimin çiftçiye etki ettiğini, aynı zamanda kalitenin yükseldiği, leblebi fiyatlarının da düşüş gösterdiğini belirtti. Yerli nohut üretiminde geçen seneye kıyasla 2 kat yükselmesini beklediklerini söyleyen Korkmaz, nohut ithal ettikleri ülkelerin Meksika, Amerika ve Arjantin olduğunu, döviz kurlarının yükselmesiyle birlikte maliyetlerin artış gösterdiğini, bu sene bellebilik ithal nohutların fiyatlarının kilo başı 9 Türk Lirasına yükseldiğini söyledi. Yerli nohut fiyatlarının 5 Türk Lirası olduğunu söyleyen Korkmaz, bu sene hem nohutların hem de leblebilerin çok kaliteli olduğunu, senelik bazda ortalama olarak 12.000 tonluk üretim olduğunu söyledi.
“Leblebi Fiyatları Ya Düşer ya da Sabit Kalır”
Bu sene nohut rekoltesinin yüksek olduğunu söyleyen Çorum Leblebi Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Fikret Hışıroğlu, son 3 senelik süreç incelediği zaman o dönemlere kıyasla rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini, Çorum’daki leblebi üreticilerinin 2018’de ithal nohutlara yer vermeyeceklerini, bunun sonucunda da leblebi fiyatlarının ya düşeceğini ya da sabit kalacağını söyledi.
Çorum’daki leblebi üretimi ya da leblebi satışı gerçekleştiren esnaf sayısının yaklaşık olarak 350 olduğunu söyleyen Hışıroğlu, geçmiş senelerde leblebi çeşidinin 4 ile 5 arasında bulunduğunu ancak bir süre sonra tüketim alışkanlıklarının değişiklik gösterdiğini, bunun sonucunda da ortalama yüzde 35 oranında çeşitte fazlalık olduğunu söyledi.