Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir önceki yıl verilen talimat sonrasında yastık altı olarak tabir edilen, vatandaşların evlerinde biriktirdikleri altınların ekonomiye kazandırılması adına çalışmalar başlatılmıştı.
Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası yöntemiyle ekonomiye kazandırılması planlanan altınlar için ikinci çalışma dönemi tamamlandı. Konu hakkında bilgileri Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek paylaştı. İkinci dönemde 10 bin 500 vatandaşın altınlarını ekonomiye kazandırdığını ifade eden Şimşek, bu altınların 2 tona tekabül ettiğini belirtti. Bir önceki yıl toplanan altınlarla birlikte toplamda 4,4 ton altının ekonomiye kazandırıldığını belirten Şimşek, bu altınların toplam fiyat karşılığının yaklaşık 770 milyon Türk Lirası olduğunu belirtti.
Altın toplama etkinliklerinin ikinci etabı 26 Mart 2018 tarihinde başlamış olup, 20 Nisan 2018 tarihinde sonlanmıştı. Bu süreçte toplamda 10 bin 500 vatandaş, 2 tona yakın altını ekonomiye kazandırdı. Vatandaşlar 81 şehirde yer alan toplam 324 Ziraat Bankası şubesine altınlarını götürerek altına dayalı kira sertifikası veya altın tahvili temin etti. Vatandaşların yoğunluk tercihi geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine altına dayalı kira sertifikasından yana oldu.
Altın toplama işlemlerinin ikinci etabında taleplerin yüzde 57,9’luk kısmı altına dayalı kira sertifikasından yana oldu. Yüzde 42,1’lik dilim de altın tahvili tarafından tercihini kullanırken, bir önceki yıl gerçekleştirilen toplama ile birlikte toplam 4,4 ton altın seviyesine ulaşıldı. Altınların fiyat karşılığı da yaklaşık 770 milyon Türk Lirası oldu.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gelen taleplerin yüzde 55,2’sinin kadınlar tarafından olduğunu, yatırımcıların yüzde 48,9’unun ise 25 – 44 yaş arasındaki vatandaşlardan oluştuğunu belirtti. Şimşek, aynı zamanda taleplerin yüzde 52,7’sinin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya’dan geldiğini belirtti.