Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi piyasalar hakkında bir değerlendirmede bulunarak, şuanda yaşanmakta olan nakit sıkıntısı olmadığını, hatta bunun aksine bankacılık sistemleri gözlemlendiğinde, nakit bolluğu görüldüğünü açıkladı.
Nihat Zeybekçi, MÜSİAD’ın Denizli şubesinde, Mermer ve Sektör Kurulu toplantısına katılmadan önce, gazeteciler ile bir röportaj yaptı. Bakan Zeybekçi röportajında, Merkez Bankasının uygulamalarının arkasında olduklarını vurgulayarak, son dönemlerde faizlerin artışı ve faiz uygulamalarında alt – üst bandını sabit kılması, borç verme faizleri için 50 baz puan artış getirmesiyle ilgili uygulamalarında da arkasında olduklarını açıkladı.
Bakan Zeybekçi, yıl sonu enflasyon oranlarının 0,5 puan yukarı çekmesine rağmen eski hedefin gerçekleşmesini istediklerini açıkladı. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı olarak tarımsal ürünlerin fiyatlarına müdahale ettiklerini, son dönemlerde bazı ürünlerde gümrük vergisini sıfırlamanın da bununla alakalı olduğunu anlattı. Gerekli görüldüğünde ete de aynı şekilde müdahale edebileceklerini söyleyen Zeybekçi, Türkiye’nin tarımda, et, süt, tavuk gibi gıdalarda kendi kendine yetebilen bir ülke olmadığını, yurt dışından da tarım ve gıda ürünü ithal ederek böyle bir gelenek oluşturmamak için özenle çalıştıklarını açıkladı.
Son dönemlerde domates fiyatlarında yaşanan artışa da değinen Ekonomi Bakanı Zeybekçi, bu durumun nedenin sezon geçişinden kaynaklandığını ve hafta içerisinde bu fiyatların normale dönebileceğini söyledi. Ayrıca sezonun en bereketli olduğu zamanlarda da çiftçi ve üreticilerin mağdur olmaması ve yanlarında olmak için çalışmalar yapıldığını da anlattı.
Bakan Zeybekçi, gazetecilerin piyasada nakit sıkıntısı yaşanıp yaşanmadığına dair sorduğu soruyu da yanıtlayarak, şuan da yaşanan bir sıkıntının olmadığını, bankacılık sistemlerini inceledikleri kadarıyla bunun aksi bir durum olarak nakit bolluğu yaşandığını açıkladı. Şuan da Kredi Garanti Fonundan piyasalara yaklaşık olarak 150 milyar Türk Lirası kredi imkânı sağlandığını ve bu durumun piyasaya olumlu yönde yansıdığını da anlattı.
Ayrıca Zeybekçi, 16 Nisan’da gerçekleştirilen referandumun en önemli amaçlarından birinin yapılan seçimlerin ekonomiden etkilenmemesi olduğunu, yeni sistemle beraber seçim dolayısıyla yaşanan tedirginliklerin ortadan kalkması hedeflendiği de açıkladı.
21 Mayıs’ta Ak partinin yapacağı kongreden sonra nasıl bir değişiklik yaşanacağı sorusuna Bakan Zeybekçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partiye üyeliğinin ve genel başkanlık sürecinin başladığı yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti yönetimini üstleneceğini vurgulayan Zeybekçi, kongrede partinin bu kararı onaylaması halinde Türkiye’de bundan sonra siyasetin istikrarı ya da öngörülebilirliği anlamında pozitif bir süreç başlayacağını da duyurdu.
Bunların yanı sıra Zeybekçi, kabine değişikliklerinin genellikle var olduğunu belirterek, ihtiyaç olduğu takdirde bu alanda gerek kabine değişikliği gerekse parti yönetiminde de bunan önce olanlar gibi normal karşılanacağını vurguladı. Kabine ve değişikliği içerisinde neler olacağı sorularına da, ülkede yeniden belirsizlik yaşanması ve ekonomiyle alakalı ya da başka alanlara maliyet faturası çıkarmak artık eski moda olarak görüldüğü yanıtını verdi. Türkiye’nin 2019 yılının Kasım ayına kadar seçimsiz devam edeceği ifadelerine de açıklamalarında yer verdi.