Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) açıkladığı verilere göre 2016’da asgari ücrette yüzde 7,9 oranında artış meydana geldi. Asgari ücret yüzde 11,87 oranındaki enflasyon karşısında yüzde 3,5 oranında değer kaybı yaşadı.
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı açıklamada asgari ücret enflasyonun karşısında mum gibi eridi değerlendirilmesinde bulundu.
BİSAM’ın hazırladığı Enflasyon ve Hayat Pahalılığı 2017 Nisan ayı dönemindeki raporuna göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 11,87 oranında açıklanan enflasyon verileri, kendi hesabında çalışanlar için yüzde 12,68 oranında, düzenle ücret alarak çalışanlar için yüzde 11,96 oranın meydana geldi. Ücretsiz aile işçileri yüzde 1,36 oranı ile aylık enflasyonunun en çok etkilenen kesimi olarak açıklandı.
Enflasyona ilişkin yapılan değerlendirmelerde toplumun her kesimi için yapılan harcamaların farklı olarak yansıdığını söyleyen BİSAM, gıda fiyatlarını örnek vererek meydana gelen artışın gelirliyi farklı seviyelerde etkilediğini söyledi. Farklı gelir durumu olanlar ile farklı statülere sahip olan kesimlerin meydana gelen fiyat artışlarının farklı seviyelerde etkilendiğini açıklayan BİSAM, bütün gelir durumları için bir tane Tüketici Fiyat Endeksinin hesaplandığını söyledi. Bunun takribinde yaşanılan enflasyon sonuçlarının resmi sonuçlar ile uyumlu olmadığını açıklayan BİSAM, Türkiye İstatistik Kurumunun Tüketim Harcama Sonuçları ile TÜFE sonuçlarının farklı gelir durumları için farklı enflasyon hesapları yaptığını söyledi. Bunun sonucunda farklı sonuçların elde edildiğini söyleyen BİSAM, 2003 yılı Nisan ayı dönemi ile 2017’nin aynı dönemi arasındaki genel Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 212 oranında artış meydana geldiğini, düzenli üreticilerde ise bu oranında yüzde 238’de, yevmiyeli çalışanlar için yüzde 255 oranında, emekli aylığı ile geçimini sürdürenler için yüzde 243 oranında, en yoksul nüfus için ise yüzde 249 oranında gerçekleştiğini söyledi. En zengin kesim olan yüzde 202lik nüfus için enflasyonun yüzde 232 oranında meydana geldiğini söyleyen BİSAM, enflasyonun yoksul kesimi daha çok etkilediğini söyledi.
2003 yılı Nisan ile 2017 Nisan ayı dönemleri arasındaki gizli yoksullaşma oranlarını hesaplayan BİSAM, geride bırakılan son 13 senelik zaman zarfında gizli yoksullaşmayı en fazla yaşayanların, işteki durum baza alınarak bakıldığında yüzde 13,8 oranında yevmiyelilerin, mesleğe göre baza alınarak bakıldığında yüzde 12,2 oranı ile nitelik gerektirmeyen işlerde istihdam edilenlerin, temel gelir kaynağı baza alınarak bakıldığında ise yüzde 12,4 oranı ile diğer transferlerle geçinenler olarak gerçekleşti.
Enflasyon sebebi ile meydana gelen gizli yoksullaşma en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. En zengin yüzde 20’lik kesim için ise yüzde 6,5 oranında gerçekleşti.
Asgari ücret 2016 yılının nisan ayı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 7,9 oranında artış meydana geldi ve bunun sonucunda Asgari Geçim İndirimi de dahil edilerek bin 404 Türk Lirası seviyesinde gerçekleşti. Bunun sonucundaki enflasyon oranı bakıldığı zaman ise resmi olarak yüzde 11,87 oranında gerçekleşirken, bunun karşısındaki alım gücü ise 1 yıl içerisinde yüzde 3,5 oranında değer kaybı yaşadı.
En España, los préstamos personales son una solución financiera para cubrir necesidades como emergencias, reformas…
Nos últimos anos, a procura por soluções financeiras que ajudem a gerenciar melhor as dívidas…
Wenn Sie auf der Suche nach einem Privatkredit in Österreich sind, dann ist die Bawag…
ING Bank is een van de vooraanstaande financiële instellingen in Nederland, bekend om haar uitgebreide…
V dnešní době rychlého tempa života je často potřeba najít finanční řešení, které je nejen…
V dnešnej dobe je možné mnoho vecí vybaviť online, a financovanie vašich potrieb prostredníctvom online…
This website uses cookies.