Bankaların memur kampanyaları düzenleyerek memurlara kredi kullandırmak için bu kadar istekli olmalarının en büyük sebebi maaşlarının özel sektör çalışanlarına göre daha yüksek olmasıdır. Ayrıca işten çıkarılma risklerinin de diğer özel sektör çalışanlarına oranla daha düşük olmasıdır. Bu durumda kredi çeken bir memur borcunu ödemezse başına ne gelir ve ne gibi yaptırımlarla karşılaşabilir. Kredi çekip borcunu ödemeyen müşterilerine bankların uyguladığı belli yaptırımlar mevcut. Ancak son yıllarda tüketici adına getirilen bazı kanunlar bankların yaptırımları konusunda ellerini biraz zayıflattı. Bankalar da bunun karşılığında kredi notu sistemi olan Findeks getirdi ve müşterilerine ödemeler konusunda baskı yapmaya devam ediyor.
Devlet Memurları Çektikleri Kredi Borcunu Ödemez İse Başlarına Ne Gelir?
Kamu kurumunda devlet memuru olarak çalışan bir kişi bankadan kredi aldıktan sonra bir sebepten dolayı borcunu düzenli ödemeyi bırakabilir. Bu durumda başına ne gelir? Bu konu insanları çok üzücü ve oldukça sıkıntılı durumların içine sokuyor. Çünkü birçok memur zar zor geçimini sağlar iken, mecbur kaldıkları için kredi çekiyor. Sonra da bu kredinin nasıl ödeneceği konusunda büyük bir sorun ortaya çıkıyor.
Zamanında savurgan ve dikkatsiz bir şekilde çekilen gereksiz krediler geri ödemelerde sıkıntı doğurunca, kredi çeken memura banka tarafından ihbar mektubu gönderilir. Yine borcunu ödemediği taktide 90 gün süre tanınır.
Tanınan bu 90 gün içinde borcunu faizi ile birlikte ödemez ise son olarak 7 günlük ek süre verilir. Bu 7 gün içinde banka ile borcunu yapılandırma konusunda anlaşma görüşmeleri yapılır. Banka tarafından yapılan tüm bu taleplere kredi çeken memur olumlu bir yanıt vermezse, memur kredi borcunu ödemezse iş biraz daha farklı bir hal alacaktır.
İşte bu durumda banka yasal takip başlatacak bu işlemler sonucunda memurun maaşına haciz gelecektir. Memurun maaşından her ay kredi borcu kesilip bankaya havale yapılacaktır.