Türkiye’de emeklilerin en büyük sorunlarından bir tanesi de oldukça bol çeşite sahip olan maaş hesaplama sistemleri. Emeklilere güzel haber geldi. Karma hesap sistemi artık tarih olacak. Emekli maaşları ise yükselişe geçecek.
İntibak bekleyişinde olan emeklilere müjde geldi. 3 farklı formül ile hesaplanan emekli maaşları, artık tek bir formüle düşürülecek. En yüksek aylık bağlama oranı, 2000 yılına kadar olan çalışmalar için hayata geçiriliyor. İkinci sırada 2000 ila 2008 yılının Eylül ayı aralığı yer alırken, en düşük aylık bağlanma oranı da 2008 yılının Ekim ayı sonrası için hayata geçiriliyor.
2008 yılı sonrasındaki sigortalı olma süresi uzamaya başladıkça, özellikle primlerinin asgari ücret üzerinden ödeyen emekli vatandaşlar için, alınacak emekli maaşı konusunda önemli bir düşüş yaşanıyor. Bu hesap ile önemli ölçüde karışıklık yaşayan emeklilere yeni bir müjde geldi. Artık, karma emekli aylığı hesaplama sistemi tarihe karışacak. Tüm maaşlar, tek bir hesaplama formülü ile hesaplanacak.
Halen çalışmakta olanlara bağlanan emekli maaşları yükselecek. 2000 yılının öncesinde emekli olan, en düşük SSK’lı emekli aylığı seviyesi olan bin 389 Türk Lirası seviyesinde iken, 2000 sonrasında emekli olanların en düşük aldığı emekli maaşı seviyesi 860 Türk Lirası oluyor. Yeni getirilen formül sistemi sayesinde bu düzen tarihe karışacak. 2008 sonrasındaki çalışma dönemi uzadıkça, artık maaş düşmeyecek.
Üç farklı emekli maaşı hesaplama sisteminin yer aldığı durumun ortaya çıkarttığı sonuçları en aza indirgemek adına yapılan çalışmalar için Emekliler Derneği çalışmalarına devam ediyor. 2000 öncesi emeklilerin aldığı en düşük maaş bin 485 Türk Lirası, 2000-2008 arası emeklilerin aldığı en düşük maaş bin 165 Türk Lirası ve 2008 sonrası emeklilerin aldığı en düşük maaş 936 Türk Lirası olurken, 9000 gün prim ödemesi yapan Bağ-Kur’luların aldığı en düşük maaş ise bin 330 Türk Lirası’na tekabül ediyor. Arada yer alan 550 Türk Lirası tutarındaki maaş farkının kapatılması adına çağrıda bulunan Emekliler Derneği, alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 35’ten yüzde 60’a yükselmesi halinde, güncelleme katsayısının da büyüme oranı olarak yüzde 100’e tekabül etmesinin, emekli maaşlarında tam 300 TL’lik bir fark yaratacağını ifade ediyor.