Tek Hazine Hesabı’nın kapsamı değiştirilerek, genişletiliyor. Hesabın içerik genişletilmesinin sağlanması adına Türkiye genelinde birçok kurumun ve döner sermayenin yönetim işlemleri Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na devredilecek.
Hazine Müsteşarlığı’nın yönetim alanını genişleten ve Tek Hazine Hesabı’nın sahip olduğu kapsamı değiştirerek genişleten düzenleme, Türkiye genelinde birçok devlet kurumunun ve bu kurumlara bağlı olan tüm döner sermayelerde yer alan para kaynakları için yönetim yetkisinin Hazine Müsteşarlığı’na verilmesini sağlayacak.
Hayata geçirilecek olan bu düzenleme sonrasında Hazine Müsteşarlığı tarafından yönetimi gerçekleştirilen kaynak büyüklüğü 40 milyar Türk Lirası tutarında bir büyüme yaşayacak. Hem mali büyüklüğü artıracak olan Hazine Müsteşarlığı, hem de yönetim konusunda yetki sahibi olduğu alanları önemli ölçüde genişletmiş olacak.
Tek Hazine Hesabı düzenlenemesin kapsamının ilk aşaması olarak özel bütçeli olan kuruluşların aktarımı gerçekleştirilecek iken, aynı zamanda düzenleme ve denetleme yetkisi olan kuruluşlar da Tek Hazine Hesabı’nın yetkisi altına verilecek. Tek Hazine Hesabı’na dahil edilmeyecek olan fonlar arasında ise İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi özelleştirme fonları, tanıtım fonları gibi bütçe dışı olarak tanımlanan fonlar tutulacak. Kapsam dışı tutulacak olan fonlar arasında Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT), Mahalli Yönetim Fonları, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yer alacak.
Yapılan düzenleme kapsamında Tek Hazine Hesabı’nın büyüklüğü 40 milyar Türk Lirası tutarında bir büyüme yaşayacak. Sürecin verimli ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Hazine Müsteşarlığı’nın hazırlıklarını tamamlaması sonrasında çalışmalar ilk etapta bilgi işlem altyapısı ile belirlenen kurumlar üzerinde test edilecek. Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda test edilecek kurumlar belirlenirken, sistemde olan kurumların her biri, kendi tasarruflarının çerçevesinde harcama yapma yetkisine de sahip olacaklar.