Uluslararası Para Fonu, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Güneydoğu Avrupa, Doğu Avrupa ve Orta Avrupa (CESEE) ülkeleri kapsamındaki değerlendirme raporunu yayınladı. Uluslararası Para Fonu, 2017 yılı içerisinde Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5 oranında, 2018 yılında ise yüzde 3,3 oranında artış meydana gelmesini beklediklerini açıkladı.
Yayınlanan raporda CESEE ülkelerinde ekonomik büyümenin devam ettiği, enflasyonun artış göstermeye başladığı ve güçlenen global faaliyetlerle birlikte devam eden yardımcı yerel makro ekonomik politikaların desteği ile yakın zamandaki beklentilerin pozitif olduğu belirtildi. Diğer yandan ise, CESEE ülkelerindeki negatif risklerin arasında, küresel çaptaki içe dönük korumacı ekonomik faaliyetler, aniden küçülen finansal şartlar, gelişmiş Avrupa ekonomilerindeki ani değişiklikler ve fiyatlarda meydana gelen yükselmeler gösterilirken, bu konuların global rekabete negatif yönde etki edeceğine dikkat çekildi.
CESEE ülkelerinde 2017 yılı içerisinde yüzde 2,2 oranında, 2018 yılında ise yüzde 2,4 oranında artış gelmesi beklenmekte. Beyaz Rusya, Ukrayna ve Moldova gibi Bağımsız Devlet Topluluğu (CIS) ülkelerinin ekonomik büyümelerinin ise bu yıl içerisinde yüzde 1,4 oranında, 2018 yılında ise yüzde 1,6 oranında artış meydana gelmesi beklenmekte.
Siyasi belirsizliklerin artış göstermesinin sonrasında ekonomideki büyümenin sert bir düşüş yaşadığını ancak sonra Türkiye’nin bu oranı topladığını söyleyen IMF, enflasyonun halen daha çok yüksek oranlarda olduğunu ve işsizliğin de gün geçtikçe arttığını söyledi. Siyası ve ekonomik belirsizler devam ettiği sürece Türkiye’de büyümenin negatif yönlü olduğunu söyleyen IMF, Türkiye’nin para politikasını sıkılaştırması gerektiğini, bunun sonucunda da enflasyonu ve dış zayıflıkları düşürmesi gerektiğini söyledi.