Categories: EKONOMİ

Kuru Soğan 7.5 Kat Zamlı Satılıyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayındaki market ürünlerinin satışları ile tarladaki fiyatların değerlendirmelerini yaptı.

Bayraktar, nisan ayında iki taraftaki ne fazla fiyat farkının oluştuğu ürünün kuru soğan oluğunu açıkladı. Kuru soğandaki market ile tarladaki fiyat farkı yüzde 646.6 oranına kadar çıktı. Kuru soğandan sonra fiyat farkının en çok olduğu ürün yüzde 488.4 oranı ile elmanın takip ettiğini açıklayan Şemsi Bayraktar, bunun devamında yüzde 360 oranı ile kuru kayısının bulunduğunu, sonrasında sırası ile yüzde 33.6 oranı ile lahanan, yüzde 334.7 oranı ile patlıcanın, yüzde 308 oranı ile de maydanozun bulunduğunu söyledi.

Kuru soğanda 7.5 ve kuru kayısıda 4.6 kat artış olduğunu söyleyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar bunlara ek olarak elmada 5.9 kat, patlıcanda 4.3 kat, lahanada 4.4 kat ve maydanoz da 4.1 kat artış meydana geldiğini söyledi. Aslında 15 kuruş olan kuru soğanın marketlerde 1 lira 12 kuruştan satıldığını söyleyen Bayraktar, benzer şekilde 67 kuruş olan elmanın 3 lira 94 kuruştan, 6.5 lira olan kuru kayısının marketteki fiyatının 29 lira 90 kuruş olduğunu, 37 kuruş olan lahananın marketteki fiyatının 1 lira 61 kuruş olduğunu, benzer şekilde patlıcanın 63 kuruştan 2 lira 72 kuruşa çıktığını, 1 tane maydanozun 1 liradan satıldığını ancak tarlada 25 kuruş olduğunu söyledi.

Marttan nisana kadar olan sürede fiyatlarda en fazla artışın meydana geldiği ürünün patates olduğuna dikkat çeken Bayraktar, bu oranın yüzde 37.2 olduğunu belirtti. Patatesin devamın pırasa, havuç ve limon yer aldı. Sırası olan meydana gelen artış yüzdeleri ise % 29, % 24.7, %18.0’dır. Bunun takribinde ise kuru soğan, ıspanak, lahana, kuru fasulye, fındık, nohut ayçiçeği yağı ile dana etinin geldiğinin bilgisini aktaran Bayraktar, artış yüzdelerinin sırası ile % 16.1, % 14.8, % 13.0, % 6.9, % 6.5, % 5.9, %5.8 ve %3.0 olduğunu söyledi. Bunun takribinde ise dana ve kuzu etinin, elmanın ve zeytinyağının yer aldığı açıkladı.

Patatese dikkat çeken Şemsi Bayraktar, ihracat iadelerinin piyasayı dalgalandırdığını, elde var olan ürünlerin pazarlanmasına katkıda bulunduğunu, yeni ürünlerin ise halen daha çıkmamış olmasının fiyat artışlarının yaşanmasına sebep olduğunu söyledi. Domatesteki fiyat artışlarının hasat edilen ürünlerde düşüşlerin meydana gelmesinden kaynaklandığını söyleyen Bayraktar, limon, havuç ve benzeri gibi gıdaların ise arz depolardan sağlandığını belirtti. Fiyatların mevsimsel olarak da arttığını belirten Bayraktar, karnabahar gibi kış mevsiminde üretilen ve artık hasat sonuna gelinmesi fiyatlarda artış yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.

Sivri biber, kabak, salatalık gibi ürünlerin fiyatlarının düştüğünü söyleyen Bayraktar, üreticinin elinde artık ürün kalmadığını, kalan ürünlerin ise kalitelerini kaybettiklerini, bu sebepten dolayı da yok pahasına satışa çıkartıldığını söyledi.

Recent Posts

Sparkasse Privatkredit

In der heutigen schnelllebigen Welt ist es wichtiger denn je, finanzielle Entscheidungen schnell und effizient…

2 months ago

Personal Loan Singapore

Navigating the landscape of Personal loan Singapore can be overwhelming, especially when you're looking for…

4 months ago

Rýchla Pôžička Online bez Registra

Rýchla pôžička online bez registra: Ako získať finančné prostriedky ihneď V dnešnej dobe, kedy mnohí…

4 months ago

Prêt Personnel Sans Justificatif

Le financement de projets personnels sans la nécessité de fournir des justifications spécifiques aux prêteurs…

4 months ago

Lening Zonder Toetsing

In de dynamische economische omgeving van vandaag kan de behoefte aan snelle financiële middelen opkomen…

4 months ago

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir finansiāls instruments, kas sniedz iespēju fiziskām personām aizņemties naudu no bankām vai…

6 months ago

This website uses cookies.