Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayındaki market ürünlerinin satışları ile tarladaki fiyatların değerlendirmelerini yaptı.
Bayraktar, nisan ayında iki taraftaki ne fazla fiyat farkının oluştuğu ürünün kuru soğan oluğunu açıkladı. Kuru soğandaki market ile tarladaki fiyat farkı yüzde 646.6 oranına kadar çıktı. Kuru soğandan sonra fiyat farkının en çok olduğu ürün yüzde 488.4 oranı ile elmanın takip ettiğini açıklayan Şemsi Bayraktar, bunun devamında yüzde 360 oranı ile kuru kayısının bulunduğunu, sonrasında sırası ile yüzde 33.6 oranı ile lahanan, yüzde 334.7 oranı ile patlıcanın, yüzde 308 oranı ile de maydanozun bulunduğunu söyledi.
Kuru soğanda 7.5 ve kuru kayısıda 4.6 kat artış olduğunu söyleyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar bunlara ek olarak elmada 5.9 kat, patlıcanda 4.3 kat, lahanada 4.4 kat ve maydanoz da 4.1 kat artış meydana geldiğini söyledi. Aslında 15 kuruş olan kuru soğanın marketlerde 1 lira 12 kuruştan satıldığını söyleyen Bayraktar, benzer şekilde 67 kuruş olan elmanın 3 lira 94 kuruştan, 6.5 lira olan kuru kayısının marketteki fiyatının 29 lira 90 kuruş olduğunu, 37 kuruş olan lahananın marketteki fiyatının 1 lira 61 kuruş olduğunu, benzer şekilde patlıcanın 63 kuruştan 2 lira 72 kuruşa çıktığını, 1 tane maydanozun 1 liradan satıldığını ancak tarlada 25 kuruş olduğunu söyledi.
Marttan nisana kadar olan sürede fiyatlarda en fazla artışın meydana geldiği ürünün patates olduğuna dikkat çeken Bayraktar, bu oranın yüzde 37.2 olduğunu belirtti. Patatesin devamın pırasa, havuç ve limon yer aldı. Sırası olan meydana gelen artış yüzdeleri ise % 29, % 24.7, %18.0’dır. Bunun takribinde ise kuru soğan, ıspanak, lahana, kuru fasulye, fındık, nohut ayçiçeği yağı ile dana etinin geldiğinin bilgisini aktaran Bayraktar, artış yüzdelerinin sırası ile % 16.1, % 14.8, % 13.0, % 6.9, % 6.5, % 5.9, %5.8 ve %3.0 olduğunu söyledi. Bunun takribinde ise dana ve kuzu etinin, elmanın ve zeytinyağının yer aldığı açıkladı.
Patatese dikkat çeken Şemsi Bayraktar, ihracat iadelerinin piyasayı dalgalandırdığını, elde var olan ürünlerin pazarlanmasına katkıda bulunduğunu, yeni ürünlerin ise halen daha çıkmamış olmasının fiyat artışlarının yaşanmasına sebep olduğunu söyledi. Domatesteki fiyat artışlarının hasat edilen ürünlerde düşüşlerin meydana gelmesinden kaynaklandığını söyleyen Bayraktar, limon, havuç ve benzeri gibi gıdaların ise arz depolardan sağlandığını belirtti. Fiyatların mevsimsel olarak da arttığını belirten Bayraktar, karnabahar gibi kış mevsiminde üretilen ve artık hasat sonuna gelinmesi fiyatlarda artış yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.
Sivri biber, kabak, salatalık gibi ürünlerin fiyatlarının düştüğünü söyleyen Bayraktar, üreticinin elinde artık ürün kalmadığını, kalan ürünlerin ise kalitelerini kaybettiklerini, bu sebepten dolayı da yok pahasına satışa çıkartıldığını söyledi.
En España, los préstamos personales son una solución financiera para cubrir necesidades como emergencias, reformas…
Nos últimos anos, a procura por soluções financeiras que ajudem a gerenciar melhor as dívidas…
Wenn Sie auf der Suche nach einem Privatkredit in Österreich sind, dann ist die Bawag…
ING Bank is een van de vooraanstaande financiële instellingen in Nederland, bekend om haar uitgebreide…
V dnešní době rychlého tempa života je často potřeba najít finanční řešení, které je nejen…
V dnešnej dobe je možné mnoho vecí vybaviť online, a financovanie vašich potrieb prostredníctvom online…
This website uses cookies.