Merkez Bankasının Etkisiyle Dolar Değer Kaybediyor

Uzun bir süredir yüksek seviyelerde seyreden dolar son aylarda Merkez Bankası tarafından alınan bazı önlemler çerçevesinde düşüş göstermeye başladı.

Küresel piyasalarda meydana gelen belirsizlikler ve çeşitli ekonomik tehlikeler doların artış yaşamasına neden olmuştu. Bir dönem Türkiye ekonomisinin içerisinde bulunduğu zor durum ve yaşadığı krizler doların üzerinde yukarı yönlü bir baskının oluşmasını sağlamış ve dolar fiyatları birden yükselmişti. Küresel piyasalarda beklenmedik büyük bir yükseliş yaşayan dolar fiyatlarının yıl sonuna kadar aynı seviyelerde ilerlemesi planlanırken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ekonomik tedbirler çerçevesinde Türk lirasının değerini tekrar yükseltmek için birtakım tedbirler almaya başladı.

Merkez Bankası tarafından yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler ilk aydan etkisini göstermeye başladı. Dolar şubat ayından bu yana alınan tedbirlerle birlikte 4 aylık süreç içerisinde yüzde 6.5 oranında bir değer kaybı yaşadı. Değer kayıplarının ardından şimdilerde 3.50 seviyelerine kadar geriledi. Konu hakkında değerlendirme yapan analistler bu sürede doların kritik sayılabilecek seviyelere kadar düştüğünü söyleyerek, endişelerini dile getirdiler. Tedbirlerin devam etmesi sonucunda doların 3.35 ile 3.45 aralığına kadar yeni bir gerileme yaşamasının son derece kritik olabileceği belirtildi. Dolar en son geçtiğimiz eylül ayında büyük bir yükseliş trendi içerisinde girmişti. Yaşanan yukarı yönlü ivme sonrasında şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine çıkmayı başarmıştı.

Son olarak mayıs ayında yaşanan düşüşün ardından doların ilk kez şubat ayından bu yana dört ay üste üste düşüş yaşadığı belirlendi. 2014 yılından bu yana yaşanan en büyük düşüş oranının gerçekleştirildiği belirlendi. Merkez Bankası tarafından Türk lirasının kayıplarını geri almak, doların ateşini söndürmek ve piyasaları rahatlatmak için alınan önlemlerin karşılığını bulduğu ortaya konmuş oldu.

Share

Recent Posts

Sparkasse Privatkredit

In der heutigen schnelllebigen Welt ist es wichtiger denn je, finanzielle Entscheidungen schnell und effizient…

2 months ago

Personal Loan Singapore

Navigating the landscape of Personal loan Singapore can be overwhelming, especially when you're looking for…

4 months ago

Rýchla Pôžička Online bez Registra

Rýchla pôžička online bez registra: Ako získať finančné prostriedky ihneď V dnešnej dobe, kedy mnohí…

4 months ago

Prêt Personnel Sans Justificatif

Le financement de projets personnels sans la nécessité de fournir des justifications spécifiques aux prêteurs…

4 months ago

Lening Zonder Toetsing

In de dynamische economische omgeving van vandaag kan de behoefte aan snelle financiële middelen opkomen…

4 months ago

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir finansiāls instruments, kas sniedz iespēju fiziskām personām aizņemties naudu no bankām vai…

6 months ago

This website uses cookies.