SGK’dan Müjde! Primler 53 Liraya İndi!

Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar için yapılan yeni bir düzenleme sonrasında karar verildi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaların ardından sağlık sigortası primleri 53 liraya indi. Eski borçlarda aynı rakam üzerinden hesaplanacak.

Vatandaşların sosyal haklardan yararlanmaları için hükümet tarafından sürekli olarak yeni düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemelere göre Genel Sağlık Sigortası primleri tekrar masaya yatırıldı. Daha önce gelire göre farklı miktarlarda yapılan hesaplamalar bazı tartışmalara neden olmuş, adaletsizliğin ortaya çıktığı şeklinde yorumlanmıştı. Bunun ardından hükümet konuyu tekrar görüşerek devrim niteliğinde bir karara bağladı. Genel Sağlık Sigortası primleri herkes için 53 liraya kadar düştü.

Yapılan indirimler sadece açıklamadan sonraki dönemi kapsamayacak. Aynı zamanda eski borçlular içinde beklenmedik bir çalışma düzenlendi. Bu çalışma kapsamında eski borçluların borçları tekrar hesaplanacak. Eski prim borçları da 53 lira üzerinden değerlendirileceği için yeniden güncelleme yapılacak. Eskiden farklı kategorilerde bulunan prim borçları farklı miktarlar üzerinden hesaplanıyordu. Yeni sistemde tüm prim borçları tek bir miktar üzerinden hesaplanabilecek. 53.33 lira üzerinden birleştirilmiş olan borçlar son derece dikkat çekiyor. Eski borçların ödenmesi için borçlulara müjde verildi. 53 liradan hesaplanacak olan borçların bir yıl içerisinde ödenmesi bekleniyor. Devlet tarafından atılan adımlar ve verilen teşvikler sonrasında kamuya olan borç oranında önemli ölçüde bir azalma yaşandığı tespit edildi.

Daha önceki dönemlerde yapılandırma kapsamına giren borçların sadece gecikme ve faiz oranları siliniyordu. Ancak alınan yeni bir karar sonrasında ilk kez idari para cezalarının gecikme ve cezalarının silinmesinin yanı sıra asıl borca da yüzde 50 oranında bir indirim uygulanmasına karar verildi. İlk kez gündeme getirilen bu düzenleme ile birlikte borçluların bir yıl içerisinde tüm borçlarını indirimli fiyatlar üzerinden kapatmaları bekleniyor.