Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerini iletti. Şimşek, enflasyonun tek haneye düşmesinden yana inançlı olduğunu, lakin bunun yakın vadede pek mümkün gözükmediğini ifade etti.
Katıldığı bir televizyon programında ekonomi gündemine dair gelişmeleri değerlendiren Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, belirsizliklerin azalması, hükümet gündeminin sadece reformlardan oluşması, seçimlerin tamamlanması ve maliye politikasının da destekleyici konumda olmasıyla Türkiye’de enflasyonun önce tek hanelere, sonra daha aşağı inmesinin mümkün olduğunu ifade etti.
Döviz kurlarında yaşanan oynaklığı değerlendiren Şimşek, AB’ye giriş yapan ülkelerin ekonomilerinin çok hızlı büyüdüğünü, Türkiye’nin 2002-2008 döneminde bu periyoda girdiğini, fon akışının çok güçlü olduğunu, Ortadoğu bölgesinde baş gösteren kaosun ve FETÖ ile yapılan mücadelenin bu duruma sekte vurduğunu, bunun taktir edilmekten ziyade, Türkiye aleyhine kullanılmaya çalışıldığını, bu durumun ekonomik ve siyasi ilişkileri önemli ölçüde olumsuz etkilediğini ifade etti.
Yaşanan siyasi çakışmaların ve çıkar ilişkilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etki yarattığını ifade eden Şimşek, Türkiye’nin mücadelesinin haklı olduğunu, Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin yaşanan bölgesel sorunlarla doğrudan alakalı olduğunu ifade etti.
2018 yılının ilk çeyreğinde de büyüme eğiliminin devam ettiğini hatırlatan Şimşek, seçimlerin de büyüme için genel manada olumsuz bir etki yaratmadığını, yatırımların 2017’de olduğu gibi güçlü olarak devam ettiğini, bu durumun ana sebebinin belirsizliğin azalmasından kaynaklı olduğunu ifade etti.
2017 yıl sonuna oranla enflasyonda 1,7 puan düzeyinde bir iniş yaşandığını belirten Şimşek, piyasalar için en büyük belirsizliğin de para politikaları ile alakalı olduğunu, Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybının da enflasyonun düşmesi için olumsuz bir etki yarattığını ifade etti.