Uluslararası Düzeyde Ev Borsası Projesi Hayata Geçiriliyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Uluslararası Gayrimenkul Borsası kurulacağını açıklayarak, ülkede ki herhangi bir gayrimenkulün kurulacak olan bu borsa sayesinde dünyanın her yerinde satılabileceği söylemlerinde bundu.

Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Nurettin Canikli, gayrimenkul sektöründe yer alan finansman yükünün, bankacılık sektörü ile bağlantılı olduğunu belirtmesinin ardından, başka bir finansman aracı olarak getirilmiş olan gayrimenkul sertifikası ile uluslararası düzeyde gayrimenkul borsası kurmaya yönelik bir takım çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Nurettin Canikli ayrıca konuşmalarında, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK)’ne üye olan ülkelerin gönüllü olarak katılımıyla gerçekleştirilecek borsa üzerinden, Türkiye’de yer alan bir gayrimenkulü, dünya üzerinde satışa çıkarabileceğini anlattı. Buna yönelik gerçekleştirilen çalışmaların ise, önümüzdeki günlerde meclise sunulacağını da belirtti.

CEO Clup toplantısı esnasında açıklamada bulunan Canikli, gayrimenkul sektörü ile alakalı bir projeyi daha hayata geçirmek üzere olduklarını ve Cumhurbaşkanı tarafından verilen talimat neticesinde teknik olarak tüm çalışmaları tamamlamış olduklarını açıklamalarına ekledi. Ayrıca Canikli, dünya üzerinde ilk kez gerçekleştirilecek olan bu borsanın hiçbir risk teşkil etmediğini ve hem alıcı hem de satıcı tarafından güvenli olan kurumlarca garanti edildiğini belirtti. Bu sebeple Takasbank gibi bir kuruluşun devrede olacağını, paranın tahsil edildiği garanti edilmeden gayrimenkulün tapusunun teslim edilmeyeceğini de dile getirdi.

Nurettin Canikli konuşmalarında geçtiğimiz hafta gündeme getirilmiş olan banka senetlerini TCMB tarafında kullanılması konusuna da değinerek, TCMB’nin piyasalarda emisyon yaratacağı endişesi içerisinde olduklarını vurgulayıp, bu durumu hassasiyetle karşıladıklarını ve şimdilik banka senedi projesi hakkında konuşmama kararı aldıklarını açıkladı.