Balıkesir Sulama Birliği tarafından, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) sağlamış olduğu hibe desteği ile 3 dönüm araziye kurulan güneş panelleri, bir yılda 100 bin liralık enerji üretimi sağlıyor.
Üç yıl önce tamamlanmış olan ve yaklaşık 2,5 yıldır elektrik üretimi yapan bu tesis, ürettiği elektriği terfi istasyonlarında kullanarak, üreticilere uygun koşullarda su temin ediyor. Böylelikle bölgede bulunan 7 bin 500 dönümlük araziye sulu tarım imkânı sağlıyor.
Balıkesir’in Aslıhantepecik ve Pamukçu Ovaları Sulama Birliği Başkanı olan İsmail Çoban, basına karşı bu konu üzerine açıklamalarda bulundu. Çoban yaptığı açıklamalarda, üreticilerin gücünün, su ve elektrik maliyetleri ile doğru orantıya sahip olduğunu söyledi. Sulama Birliğinin, maliyet kalemleri içerisinde, enerjinin önemli bir yere sahip olduğunu bu sebeple de bir arayış içerisinde olduklarını belirten Çoban, güneş enerjisi ile elektrik üretip, bunu da terfi istasyonlarında kullanarak üreticiler için uygun şartlarda su temin edebilmek adına Güney Marmara Kalkınma Ajansına (GMKA) başvuruda bulunduklarını açıkladı.
Söz konusu olan bu projenin, o zamanlarda resmi kurumlar arasında ilk sıra kabul görüldüğünü de anlatan Çoban, GMKA’nın verebileceği en fazla hibe 450 bin Türk Lirası iken, bu proje için 488 bin Türk Lirası hibe aldıklarını ve toplam projenin bedelinin 650 bin Türk Lirası civarına olduğunu da belirtti.
Projeyi detaylı olarak anlatan Sulama Birliği Başkanı İsmail Çoban, bu proje sayesinde bir yılda 100 bin lira değerinde elektrik ürettiklerini ve tasarruf yaptıklarına da açıklamalarında yer verdi.