Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde günlük ortalama sıcaklık 45 dereceyi buluyor. Sıcak havaların yoğun olarak yaşanmasından dolayı ihtiyaç olan tarımsal sulama ve buna ek olarak serinleme ihtiyacı için kullanılan elektrik enerjisi için geride kalan son 5 sene içinde tüketim rekoru kırıldı.
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ)’ın verilerine göre ilk sırada Şanlıurfa yer almak üzere sırası ile Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt’teki elektrik tüketim istatistikleri açıklandı.
Açıklanan verilere göre bu illerde çok fazla klima tüketimi tercih ediliyor. Enerji kullanımının çok fazla olması nedeniyle de son 5 senede bu iller rekor seviyelere çıktı. Ülkemizin en büyük barajı olan Atatürk Barajı’nda ise bu senenin Ocak ile Haziran ayları arasında üretilen elektrik, o bölgedeki 6 ilin elektrik tüketimlerinin 1 ayını bile karşılayamadı. O bölgedeki 5 ilin bir ayda kullandığı elektrik Şanlıurfa’nın bir ayda kullandığına tekabül ediyor.
İstanbul Kadar Elektrik Tüketiliyor!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DEDAŞ Şanlıurfa İl Müdürü Osman Hondu, sıcaklıkların çok yoğun yaşandığı dönemlerde enerji tüketimlerinin de çok fazla olduğunu, o bölgede bulunan 6 ilin toplam nüfusunun İstanbul’un toplam nüfusunun 3’te birine denk geldiğini ancak buna rağmen İstanbul’a yakın bir elektrik tüketiminin yapıldığını söyledi.
Bölgedeki elektrik tüketiminin her sene artış gösterdiğini söyleyen Osman Hondu, Atatürk Barajı’nın Ocak ile Haziran ayları arasında 2 milyar 334 milyon kilovatsaat elektrik ürettiğini, 6 il için harcanan elektriğin 1 aylık süreçte 2 milyar 550 kilovatsaat olduğunu, barajın 6 aylık süreçte yaptığı üretimin çok daha fazlasını 6 ilin toplamda 1 ayda tükettiğini söyledi.