TÜSİAD’ın yayınladığı Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü e Ticaret Raporunu The Boston Consulting Group (BCG) ile Gitti Gidiyor birlikte hazırladılar. Söz konusu rapor ülkemizin dijital dönüşümüne ilişkin işaretler vermekte.
Raporun paylaşıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, e-ticaret sektörü sürekli bir şekilde genişlemeye devam etse bile sektöründe toplam perakendeden aldığı payın şuan da yüzde 3,5 düzeyinde olduğunu söyledi. Sektöründe çok kuvvetli bir güce ve gelişime sahip olduğunu ifade eden Erol Bilecik, bu doğrultudaki avantajların en doğru olacak şekilde değerlendirilmesinde Türkiye ekonomisinin de hak etmiş olduğu payı alacaklarına inandıklarını dile getirdi. Türkiye’deki alışılmış perakende şirketlerinin ve KOBİ’lerin e-ticaret dünyasına çok daha fazla girmeleri, sektöre ilişkin tüketici idrakının kuvvetlendirilmesi gerektiğini, elektronik olarak okur yazarlığın ilerlemesi konularının ehemmiyetine dikkat çekmek istediğini söyledi. Söz konusu sektör ile yönetim arasında müessir ve olumlu haberleşmenin ve halk tarafında e-ticarete ilişkin koordinasyonu kuvvetlendirici bir düzeneğin çok yararlı olacağını düşündüklerini ifade etti.
Teknik alt yapı ile hizmetten, çeşitli seçeneklerde bulunan ödeme sistemlerine kadar olan her öğenin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Erol Bilecik, bunların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda yapılması gerekenlerin aktif bir program içerisinde e-ticaret sektörü ile kamunun da katılım sağlaması ile hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Erol Bilecik, bunun çok önemli olduğu konusunda öngörülerinin olduklarını dile getirdi.
e-Ticaret Raporundan Elde Edilen Önemli Bulgular
Küresel çapta oluşan e-ticaretin geride bıraktığımız son 4 sene içerisinde 630 milyar dolar değerinden 1,6 trilyon dolar değerine yükseldiği, toplam perakende payının ise yine yüzde 4,2 oranında yüzde 8,5 oranına yükseldiği görülmekte. 2021’de bu verilerin oranının yüzde 13’e kadar çıkması beklenmekte.
2020 senesinde küresel çapta e-ticaret sektörünün yüzde 64 oranının gelişmekte olan ülkeler tarafından meydana getirilmesi beklenmekte. Sınırlar ötesi e-ticaretin dünyada 400 milyar dolarında hacme ulaştı. Bu sürekli olarak büyüme devam edecek olup, 2020’de 1 trilyon dolara kadar çıkması beklenmekte.
Ülkemizdeki e-ticaret sektörün hacminin geçen seneden sonra 17,5 milyar Türk Lirasına ulaşıp, 2012 senesinde yüzde 1,7 oranında olan sektöründe toplam perakendedeki dilimi ise yüzde 3,5 oranına kadar çıktı. Ülkemizdeki klasik perakende sektörünün pazardan aldığı pay ise ortalama olarak yüzde 30’larda. Mobilin küresel kapsamda e-ticaret payı yüzde 44 oranındayken, ülkemizdeki bu oran yüzde 19’da. Geçen yıldan sonra ülkemizde artan e-ticaret sektörü işlemlerinin ortalama yüzde 19 oranı akıllık telefon ve tabletlerden meydana gelmekte. 2021 yılı için yüzde 19 oranında olan bu payın yüzde 49’a kadar çıkacağı öngörülmekte.
Ülkemizdeki internet kullanıcılarından her 3 bireyden yalnızca 2 tanesi online alışverişleri tercih ediyor. Vatandaşlar ürünler hakkında detaylı incelemelerini mobillerde, satın alma işlemlerini ise daha çok masaüstünde yapmayı tercih ediyorlar.