Gönen Ziraat Odası Başkanı Kurt: 2017 Hasat Sezonundan Umutluyuz

Ülkemizin önemli pirinç üretim yerlerinden biri olan Balıkesir’de Bandırma, Gönen ve Manyas’ta çeltik ekim sezonu açıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, 2016 yılında 85 bin dekar büyüklüğüne alana çeltik ekimi yaptıklarını, 2017’de ise bu alanın 82 bin dekara düştüğünü söyledi. Bazı bölgelerdeki vatandaşların tohumlarını atıp kurutmaya bıraktıklarını söyleyen Necati Özkurt, tavalarına su salmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ülkemizde çeltik ile pirinç ekimi söz konusu olduğunda ilk akla gelen yerlerin Edirne ile Gönen olduğunu söyleyen Necati Özkurt, bu yıl çeltik ekimlerinde kalitelerde artışların yaşandığını, 2016’ya göre daha verimli olacağını söyledi. Yüzde 45 oranında Baldo ile birlikte Ronaldo, Osmancık, Efe, Halilbey ve Cameron ve benzeri gibi kaliteli çeltik çeşitlerine yönelmelerde artış meydana geldiğini söyleyen Necati Kurt, 2016 yılında 1 dekar başında 600 kilogram hacminde verim alımı sağlanan ürünlerin 2,25 Türk Lirasından satışa çıktığını, tüketicileri düşündüklerini, 2017 yılında çeltik üretiminde yapılan maliyetlerin ürünlerin raflardaki ücretleri ile arasındaki farkın geçtiğimiz senelere göre azalmasını beklediklerini söyledi.

Gönen Ovası’nda Trakya Bölgesi’ndeki ürünlere göre su problemlerinin oluşmayacağını söyleyen Necati Kurt, ürünlerin çok hassas olduğunu ve çok su sevdiklerini söyledi. 2017 hasat sezonu ve üretimlerdeki beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyen Kurt, bunun sadece çektik üretimi yapan çiftçileri kapsamadığını, tüm ürünlerin üretimlerini gerçekleştiren çiftçiler için geçerli olduğunu, 2017’nin çok bereketli ve bol kazançlı geçmesini dilediğini ifade etti.