Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Kredi Kayıt Bürosu ortaklığı ile hayata geçirilen kredi notu sistemi, günümüzde bankaların kredi kullandırma aşamasında başvurduğu bir sistemdir. Bu sistem sayesinde bankalar, kredi başvurusu gerçekleştiren kişinin geçmiş dönemlerde yaptığı kredi, kredi kartı ve bireysel fatura ödemelerine olana sadakatine ve ödeme düzenine göre kredi başvurularını sonuçlandırmaktadır. Peki, günümüzde birçok vatandaşın düşük kredi notuna sahip olmasının temel sebebi nedir? Kredi notu neye göre değişir? Neden düşer, nasıl yükselir? Gelin bu sorulara birlikte cevap verelim.
Kredi notu, bireylerin kredi ödemelerine olan sadakati, kredi kartı ödemelerini gerçekleştirme düzenleri ve adına kayıtlı olan faturaların ödeme düzenine göre değişiklik göstermektedir. Findeks aracılığı ile sorgulanan bu not, bankalar tarafından oldukça önem arz etmektedir. Bu yüzden kredi notunuzun düşmesini sağlayacak etkilerden kaçınmanızı tavsiye ederiz.
Kredi Notu Neden Düşer?
Kredi notları; kredi kartı ödemelerinizin sadece asgarisini gerçekleştirmeniz halinde düşüş gösterir. Aynı zamanda kredi ödemelerinizi aksatmanız da kredi notunuzun yavaş yavaş düşmesine sebep olacaktır. Adınıza kayıtlı cep telefonu faturası, telefon faturası, elektrik faturası, su faturası ve doğalgaz faturası gibi faturaların son ödeme tarihine kadar ödenmemesi de kredi notunuzu oldukça önemli şekilde düşürecektir.
Bankalarda birikiminizin bulunması, ödemelerinizin aksamaması, düzenli bir gelire sahip olmanız da kredi notunuzu olumlu yönde etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
Düzenli bir gelire sahip vatandaşın, ödemelerinde hiç bir aksaklık yaşatmaması halinde kredi notu zamanla ivmeli bir şekilde yükselmeye başlayacak, bu yükselme de kredi başvurusu, kredi kartı başvurusu gibi aşamalarda olumlu sonuç almasına ortam yaratacaktır.