Hükümet tarafından geçtiğimiz yıllarda kredi kullandırımında yapılan köklü değişiklikten sonra kredi notunu oldukça sık bir şekilde duymaya başladık. Tüm bankalar artık kişilerin kredi başvurularını kredi notlarına göre değerlendiriyor, hatta birçoğu kredi faiz oranlarını kredi notlarına göre belirliyor. Peki kredi notu nedir? Kredi notuna göre faiz oranı nasıl hesaplanır? İşte tüm cevaplar!
Kredi notu, kişinin geçmiş dönemde yaptığı kredi ödemeleri, kredi kartı ödemeleri, adına kayıtlı fatura ödemeleri, çalışma durumu, elde ettiği aylık sabit gelir durumu gibi tüm kriterler göz önünde bulundurularak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hesaplanan bir puanlama türüdür. Bu puanlama türü sayesinde bankalar, kişinin önceki dönemlerde yaptığı ödemeleri, bankalar ile yaşadığı sorunları yakından inceleyebilir, bu bilgiler ışığında da kredi başvurunuzu değerlendirebiliyor.
Kredi notu, her ne kadar bazı vatandaşlar için can sıkıcı bir durum haline gelebilse de, temelinde oldukça mantıklı ve gerekli bir mantığa dayalı bir sistem olduğu için bankalar tarafından hızlı benimsenmiş, üzerinde yeni kampanya çalışmaları dahi yapılmıştır.
Kredi Notuna Göre Faiz Oranı Nedir?
Kredi notuna göre faiz oranı, aslında ‘ödeyen ile ödemeyenin hali bir olur mu?’ mantığının bankacılık sektörüne uygulanmış versiyonudur. Bankalar, ödemelerini düzenli bir şekilde yapan vatandaşların nakit ihtiyacı duymaları halinde daha uygun faiz oranları ile birlikte kredi olanağı tanıyarak, müşterilerinin sadakatini ödüllendirmekte, daha düşük kredi notuna sahip olan vatandaşların kredi başvurularına da daha yüksek faiz oranı uygulayarak, düzenli ödemeleri teşvik edici bir politika izlemektedir.