Borusan EnbW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Türkiye enerjisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Borusan EnbW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, ülkemizin elektrikteki kurulu olan gücüne her sene bin megavatlık rüzgar enerjisi hacminin eklendiğini, bununla birlikte enerji ithalatında ise yıllık olarak 13 milyar dolar değerinde tasarruf yapılabileceğini ifade etti.
Basına enerji piyasası kapsamında sözlü açıklamalarda bulunan Mehmet Acarla, yerli kaynaklardan elde edilen üretim hacminde artış meydana gelirse doğalgaz ithalatını düşürebileceğimizi söyledi.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) uygulaması öncesindeki rüzgar ile güneş enerjisine yapılan yatırımların bir kaç teknik ekipmanların dışında kalan ana parçaların satın alındığını anımsatan Mehmet Acarla, YEKA ile yapılan bu durumun artık değiştiğini, bir sonraki yatırımlarda yerlilik oranlarının çok daha yüksek seviyelerde tutulacağını belirtti. Bunun sonucunda teknik ekipman satın alım giderlerinin de düşeceğini ifade eden Mehmet Acarla, her bin megavatlık rüzgar enerjisinde 13 milyar dolar değerinde tasarruf yapıldığını söyledi. Bir kaç sene önce yapılan hesaplamalarda ülkemizin rüzgar enerjisinde 48 bin megavatlık ticari hacminin bulunduğunu söyleyen Mehmet Acarla, teknolojinin bugünkü geldiği noktasının çok daha yükse olduğunu, teknoloji sayesinde verimsiz alanların kullanışlı duruma geldiğini söyledi.
Rüzgar enerjisinde ülkemizin ticari hacminin yaklaşık olarak 60 bin ile 70 bin megavat arasında bulunduğunun bilgisi aktaran Mehmet Acarla, bunun sonucunda her sene bin megavatlık yatırım yapmanın imkansız olmadığını söyledi. 2015 ile 2016 yıllarındaki ülkemizi ele alan Mehmet Acarla, eklenen kapasitenin bin megavatlık hacminde üzerine çıkabildiğini görebileceğimizi söyledi.