Tüm depremlerde kullanılabilecek altyapı oluşturmak için sürekli olarak çalıştıklarını söyleyen DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, bu kapsamda gelişmiş teknolojileri kullandıklarını, afet derecesinde olabilecek olası büyük depremler için DASK Afet Yönetim Sistemi projesinin bulunduğunu, vatandaşların yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilme hedefinde olduklarını söyledi.
“Sigortalılık Oranı Yüzde 50”
Türkiye’nin en büyük depremini 17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaşadığını söyleyen Kayacı, o günden bugüne 19 sene geçtiğini, ülke geneli incelendiği zaman sigortalılık oranının yüzde 50 seviyelerine kadar yükseldiğini, sigortalılık oranı verileri incelendiği zaman Marmara Bölgesi’nin ilk sırada bulunduğunu, bunun devamında ise Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve son olarak da Doğu Anadolu Bölgesi’nin yer aldığını söyledi. Poliçe sayısından sigortalılık oranına, havuzun büyüklüğünden teknolojik altyapının özelliklerine kadar Türkiye’nin dünyada örnek olduğunu söyleyen Kayacı, son zamanlarda Azerbaycan, İran, Pakistan gibi çok sayıda ülkenin DASK çalışmalarında Türkiye’yi örnek aldığını söyledi.
Kayacı: Herkes Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmalı
1999 senesinde gerçekleşen Marmara ve Düzce depremlerinin ülkemizdeki deprem bilincinin artmasına neden olduğunu söyleyen Kayacı, depreme karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında sağlam binalar inşa etmenin olduğunu, finansal olarak ise zorunlu deprem sigortası yaptırmanın bulunduğunu söyledi. 1 günde ortalama 58 kuruş kenara koyarak evleri sigortalı yapmanın mümkün olduğunu söyleyen Kayacı, bu rakamın çok düşük olduğunu, mutlaka herkesin deprem sigortası yaptırması gerektiğini söyledi.