Türkiye ve Rusya’dan Büyük Adım!

Rus Savunma Sanayi şirketi olan Rostec son zamanlarda Türk yetkililer ile bir görüşme içerisine girdi. Yapılan görüşmelerin ardından savaş uçağı üretiminin gündeme getirildiği ve görüşmelerin yoğun bir şekilde sürdüğü açıklandı.

Türkiye ile Rusya arasında birkaç yıl öncesinden devam eden uçak krizinin son bulduğu hatta uçak üretimi için iki ülkenin yoğun bir şekilde görüşmelere başladığı öğrenildi. Bir süre önce iki ülke arasında meydana gelen uçak krizi ikili ilişkilerin bozulmasına neden olmuştu. Yaşanan sorunlar yapılan karşılıklı açıklamalar sonrasında çığ gibi büyümüş ve bu süreç içerisinde bazı yasaklar konulmuştu. Özellikle Rusya Türkiyeyi zor durumda bırakmak adına ithal ettiği pek çok ürüne yasak koymuştu.

Yasakların geçtiğimiz hafta bir süredir devam eden görüşmeler sonrasında sonunda kaldırılması her iki tarafı da ekonomik olarak rahatlattı. Ancak hala tartışmalara neden olan domates yasağının devam ediyor olması aradaki bazı sorunların devam ettiğini gösteriyor. Son dönemlerde yasakların ardından birlikte iş yapabilmek için Türkiye ile Rusya’nın tekrar aynı masaya oturmaya başladığı belirlendi. Rus devlet savunma şirketi olan Rostec yapmış yeni bir savaş uçağının geliştirilmesi ve üretilmesi için Türkiye ile görüşmelere başladı. Yapılan açıklamalarda ‘Türkiye’de bu konuda tüm altyapıların mevcut olduğunu biliyorum. Birlikte modern şeylere imza atabiliriz’ ifadelerini kullanıldı. Bir süredir gizlilikle devam eden görüşmeler sonunda açıklandı. Görüşmelerin teknik aşamasının başarılı geçtiği ve yakın zamanda sonlanmasının beklenmesi somut adımların atılacağını gösterdi.

İki ülke arasında son zamanlarda son derece dikkat çeken S-400 sistemlerinin teknik görüşmelerinin sona erdiği açıklandı. Son dönemlerde finansal konular masaya yatırıldı. İki ülke arasında görüşmeler hala devam ediyor. Küçük engellerin olduğu ancak yapılan görüşmeler sonrasında bu engellerin bitirilebileceğinin planlandığı açıklandı.