Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Türkiye’deki tarım sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özlü, Türkiye’nin artık tarım ürünleri ihraç eden ülke konumunda olduğunu belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Türkiye’nin tarım ürünleri ihraç eden ülke konumuna geçtiğini, üretim kapasitesinin 120 milyon ton seviyesine ulaştığını belirtti. Basın mensupları ile bir araya gelerek, yöneltilen soruları yanıtlayan ve bilgilendirmelerde bulunan Özlü, iklim değişikliği faktöründen en çok etkilenen sektörün tarım sektörü olduğunu belirtti.
Hem iklim değişikliğinin, hem de küresel ısınmanın tarım sektörüne yarattığı etkilerin araştırıldığını belirten Özlü, Türkiye’nin 78 milyon hektarlık yüz ölçümünün 24 milyon hektarlık kısmının tarım arazisinden oluştuğunu belirtti.
Sunulacak destek planları arasında nadas alanlara yem bitkisi ekiminin de yer alacağını belirten Özlü, nadasa bırakılan arazileri azaltmak için yeni politikalar hayata geçirildiğini, Türkiye’de bu alanda istihdam edilen kişi sayısının 5,5 milyon kişi olduğunu, tarım sektörünün gerçekleştirdiği ithalatın 12 milyar Dolar olduğunu, ihracatın ise 17 milyar dolar seviyesine yükseldiğini belirtti. Yıllık bazda 120 milyon tonluk bir üretim kapasitesinin elde edildiğini belirten Özlü, bu üretimin 68 milyon tonluk kısmının tarlalar vasıtasıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
Küresel ısınmanın iklim değişikliği ve yağış dağılım değişikliğini beraberinde getirdiğini belirten Özlü, ortaya çıkan bu etkilerin bir kısmının doğal sebeplerden kaynaklandığını belirtti. Küresel ısınmanın etkileri arasında su kaynaklarının azalmasının, kuraklığın yükselmesinin, toprak kalitesinin bozulmasının olduğunu belirten Özlü, bu durumların hem bitkisel üretimlerde, hem de hayvansal üretimlerde sorun teşkil ettiğini belirtti. Su kaynakların yüzde 70’lik bölümünün tarımsal üretim için kullanıldığını belirten Özlü, tarımda modern sulama sitemleri için de geliştirilmesi gerekliliğin vurgusunu yaptı.