Hayatta bulunan ihtiyaçlar doğrultusunda, kredi çekmek birçok kişinin alternatifleri arasında yer almaktadır. Araba, ev, eğitim, düğün gibi masraflar için çekilen krediler, günümüzde milyarlarca liraya ulaşmıştır. Günümüzde krediler ihtiyaç kredisi olarak 48 aya kadar ev kredisi olarak 120 aya kadar hizmet vermektedir. Kişiler çektiği kredileri vadesinden önce kapatmak isteyebilir ya da, kalan borçlarını hesaplamak isteyebilirler, banka kredisi kalan borç hesaplama basit bir yolu bulunmaktadır. Öncelikle kredi çekmeden önce ihtiyaçlar belirlenmeli, ne eksik tutarda ne de çok fazla tutarda kredi çekilmemeli, aksi durumlarda ihtiyaçlarınıza karşılık bulamayacak ya da fazla çektiğiniz için öderken sıkıntılar çekeceksiniz. Kredi çekerken dikkat edilmesi gereken konulardan diğeri ise çok uzun vade krediler çekmek daha fazla faiz ödemenize sebep olmaktadır. Bu durumu göz önünde bulundurarak kredi işlemlerini tamamlamalısınız.
İnternette Bulunan Programlar Aracılığı İle Hesaplama
Günümüz teknoloji dünyasında her işi internet ve telefon aracılığıyla yapıldığı gibi kredi, hesaplama, kredi başvurusu gibi işlemleri de internet aracılığı ile yapabilirsiniz. Bu işlemlerin yanında çektiğiniz kredinin ne kadar borcunun kaldığını kaç taksit kaldığını da internet aracılığıyla hesaplayabilirsiniz. İlgili internet siteleri üzerinden kredinize ait ay, taksit tutarı, ödenmiş taksit tutarı gibi bilgileri girerek, kalan borcunuzu saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz.
Banka Aracılığı ile Hesaplama
Çektiğiniz kredinin kalan taksitlerini ve miktarını öğrenmek için internet seçeneğinden farklı olarak çalıştığınız bankanın, telefon uygulamasından öğrenebilirsiniz. Bunlara ek olarak müşteri hizmetleri aracılığıyla kaç taksit ve ne kadar kaldığını öğrenebilir, aynı şekilde bankaların şubelerinden de kalan borç bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Kredi Kapatma Cezası
10.000 TL 48 ay vade ile çekildiğini varsayarak, belli bir süre ödedikten sonra, kredinizi kapatmak isterseniz kredinizi erkenden kapatacağınız için banka tarafından belirlenmiş erken kapama cezası ödemek zorunda kalacaksınız. Bunların haricinde bankanız sizden belli bir dosya masrafı ve erken kapama masrafı isteyebilir. Kredi kapatma işleminden sonra yapacağınız kar oranını hesaplamalı, bunun yanında bankanızın sizden isteyeceği cezai tutarları ve dosya masraflarını iyi hesaplanarak bir gelir gider dengesi oluşturulmalıdır. Eğer zararınız karınızdan daha çok durumda ise, kredi kapatma işlemini yapmamanız faydalı olabilir.