KKB skoru, artık her bankanın kredi onaylama sürecinde kontrol ettiği bir skor. Peki KKB skoru nedir, nasıl yükseltilir? İşte cevaplar!
İlk olarak KKB Skoru nedir? sorusuna cevap verelim. KKB skorunun açılımı “Kredi Kayıt Bürosu Skoru” olarak bilinmektedir. Bu skor, bankalardan kredi çekme aşamasında sahip olduğu değere göre onay ya da red cevap almanızı sağlamaktadır. Geçmiş dönemlerde bankalara, faturalara ve icra dairesine olan borçlanmalarınız yüzünden KKB skorunuz düşmüş olabilir. Lakin hemen üzülmeyin, KKB skorunu yükseltmek tahmin ettiğinizden daha kolay. Sadece biraz vakit gerekiyor!
KKB Skoru Nasıl Yükseltilir?
Kredi skorunu yükseltmek, kredi çekmek isteyenler için oldukça önemlidir. Eğer bir kredi çekme arzunuz yok ise de, ileri dönemlerde doğabilecek acil nakit ihtiyaçlarınıza köstek olmaması bakımından skorunuzu yükseltmenizde fayda olacaktır. Peki kredi skoru nasıl yükseltilir? kredi skorunu yükseltmek için neler yapmak gerekir? Madde madde birlikte inceleyelim.
- Borçlarınızı ödeyin ya da yapılandırın
Eğer KKB puanınızı yükseltmek istiyorsanız, borçlarınızı ödemeniz gerekiyor. Borçlarınızın tamamını ödemeden, KKB skorunuzda kayda değer bir yükselme olmayacaktır. Bu yüzden mümkünse borçlarınızın tamamını tek seferde, mümkün değilse de kısa bir süre zarfı içerisinde yapılandırarak kapatmanız, KKB skorunuzun yükselmesinde önemli bir yere sahip olacaktır.
Peki borçlarınızı sıfırladınız. Buna rağmen puanınız yükselmiyor mu? Merak etmeyin, yükselecek!
HSBC’den Düşük Kredi Notuna İhtiyaç Kredisi Fırsatı
- Düşük limitli kredi kartı kullanın!
KKB skoru, hızlı düşüş yaşasa da hızlı yükselebilen bir skor olmadığı için yükseltme işlemlerini yaparken olabildiğince sağ duyulu ve sabırlı davranmanız gerekiyor. Eğer borçlarınızın hepsini kapattıysanız, şimdi sırada bankalara düzenli bir ödeme yaptığınızı göstermek var. Hemen kendinize düşük bir limitli kredi kartı çıkartın. Çıkarttığınız bu karta elektrik, internet, su, doğal gaz, cep telefonu, sabit telefon gibi zorunlu ihtiyaçlarınızın bir kısmını otomatik ödeme ile tanımlayın. Diğer kalan faturalarınızı da maaş ya da vadesiz TL hesabınızdan otomatik ödemeye tanımlayın. Ay sonunda kart borcunuz geldiğinde, borcunuzun son ödeme tarihi gelmeden, tamamını kapatarak bir sonraki aya temiz bir şekilde girmeye özen gösterin.
Bu sayede bankalar artık düzenli bir ödeme planı oluşturma konusunda başarılı olduğunuzu görecektir. Bu da KKB skorunuzun yükselmeye başlaması için önemli bir kriterdir. Zira kendi adınıza olan fatura ödemelerinizin aksamasının da önemli bir puan kaybı yaşattığını da unutmamakta fayda var
- Düşük tutarlı bir kredi çekin!
Eğer bankalardan düşük miktarlı bir kredi talep edebiliyorsanız, kredinizi temin edin. Acil bir nakit ihtiyacınız yok ise çektiğiniz kredinizi aylık vadeli hesaba aktarıp, aylık düzenli olarak ödeme talimatı verin. Bu sayede bir kredi çekiminizi gecikmesiz ödemeyi başardığınız için KKB skorunuzda yükselme başlayacaktır.
- “Kredi çıkmıyor, kredi kartı verilmiyor; ne yapacağım?”
Eğer herhangi bir bankadan kredi temin edemiyor ve kredi kartı başvurularınız olumsuz sonuçlanıyor ise merak etmeyin. Hemen maaş aldığınız bankadan ya da farklı bir bankadan bir banka hesabı açtırın. Aldığınız maaşı, bu hesaba aktarın. Kira ödemelerinizi, fatura ödemelerinizi bu hesap üzerinden gerçekleştirin. Her ay sonunda cebinizde kalan miktarın küçük bir kısmını da (100 Türk Lirası tutarında olsa bile kâfi) bir vadeli hesap açarak, oraya aktarın.
Bu işlemlerin herhangi birini ya da hepsini birden uyguladığınızda kredi skorunuzda önemli bir yükseliş yaşanacaktır. Sahip olduğunuz borçları kapatmak, düzenli bir ödeme alışkanlığına sahip olmak ve birikim yapmaya başlamak; KKB skorunuzun yükselmesindeki ana kriterlerden bir kaç tanesidir.
Kolay Kredi Yapılandırma