Günümüzde vatandaşlar, nakit ihtiyaçlarının belirmesi halinde arkadaş ve dostalarından borç almak yerine bankalara borçlanmayı tercih etmektedirler. Bunun en önemli sebebi ise bankalardan temin edilen kredilerin taksitli bir şekilde ödenmesidir.
Geride bıraktığımız süreç içerisinde hızlı gelişen teknoloji ve yaşam şartlarına bankalar da uyum sağlamaya başladılar. Kredi başvurusu aşamasında birçok kefil ve teminat şartı arayan bankalar, aynı zamanda vade süreçleri konusunda da oldukça kısa tercihler sunmaktaydı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen düzenlemeler ile birlikte hem kredi başvurusunda talep edilen ön kefil şartları en aza indirgendi, hem de kredi türlerine göre vade süreçlerinde uzatmaya gidildi.
Günümüzde ihtiyaç kredisi için genel maksimum vade süresi 48 ay vade seçeneği olur iken, taşıt kredisinde bu tercih yine 48 ay olarak belirlenmektedir. Konut kredisi başvurusunda ise bankalar en az 72 ay vade seçeneği sunarken, bu süreçler bazı bankalarda 300 aya kadar uzayabilmektedir.
Kredi Başvurusunun Onaylanması İçin Ne Kadar Maaş Almak Gerekir?
Bankalar, kredi başvurusu aşamasında kredi notunuza ve gelir düzeyinize dikkat ederler. Kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanması için en önemli kriter, geçmiş dönemlerde yaşadığınız kredi gecikmeleri ile düşen kredi notunuzdur.
Eğer kredi notunuzu yükseltmek istiyorsanız, Kredi Notumu Nasıl Yükseltebilirim? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Eğer kredi notunuz yeterli bir düzeye sahipse, kredi taksidi tutarlarının aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir miktarınızın yarısını geçmeyecek şekilde bir kredi başvurusu gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin kişi başına düşen aylık gelir miktarı 1200 Türk Lirası ise, aylık ödeme yapacağınız maksimum kredi taksit tutarı 600 Türk Lirası olmaktadır.