2015 yılında dosya masrafları için yapılan düzenleme ile birlikte geçmiş dönemde yaptığınız kredi dosya masrafı ödemelerini artık geri alabileceksiniz. Peki ama nasıl? Kredi masrafları nasıl geri alınır? İşte kredi dosya masraflarına dair tüm detaylar!
Bankalardan kredi çekerken farkında olarak ya da farkında olmadan ödediğiniz kredi dosya masrafı ödemelerinizi artık bankalardan geri talep ederek alabileceksiniz. Dosya masrafı uygulaması bir çok bankanın kâr marjını yükseltmek amacı ile uyguladığı bir yöntemdi. Bu yöntem kredi kullanıcılarını da oldukça olumsuz bir şekilde etkiliyordu.
Kredi çekmek için bankanın size sunduğu faiz ödemesini de yaparken, aynı zamanda bir de hiç bir gereği yokken “dosya masrafları” adı altında bir ödeme yapmanız, hem bütçeniz için yorucu bir durum, hem de etik olmayan bir ödeme. Bu yüzden devletin bu konuda yaptığı düzenleme ile birlikte artık dosya masrafı ödemelerinizi geri alabileceksiniz.
Geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile birlikte artık vatandaşlar kredi alırken ödedikleri dosya masraflarını geri alabilecekler. 2014 yılında Yargıtay’ın 13. Dairesi tarafından tüketiciden alınan dosya masraflarına ilişkin verilen emsal niteliğindeki karar ile birlikte masraflarınızı geri alabiliyorsunuz.
Kredinizin kullanım aşamasında ödediğiniz tüm masrafların “dosya masrafı” kategorisine girmediğine dikkat etmek gerekir. Kredi tahsis tutarı, sigorta ücreti, ekspertiz ücreti, ipotek tesis ücreti, hayat sigortası ve erken kapatma cezası gibi ödemeleriniz dosya masrafı kategorisine girmediği için bu isimdeki ödemeleri geri almanız için herhangi bir yöntem de bulunmuyor.
Geçmiş dönem kredi dosya masraflarınızı geri almak için gerekli tek şey; bankaya dosya masrafı ödediğinizi belgelendirmenizdir. Bu belge, başvuru aşamanızda size teslim edilen dekonttur. Dekontu bankaya sunduğunuz taktirde yaptığınız dosya masrafı ödemelerinin tamamını geri teslim alabiliyorsunuz. Peki dekontu kaybettiyseniz ne yapacaksınız?
Dosya masrafını belgeleneminiz için gerekli olan evrak, banka tarafından kredinize dair size verilen dekontlar olarak bilinmektedir. Eğer dekontunuz yoksa ve ilgili ödemeyi yaptığınıza eminseniz hemen banka şubesine giderek gişe görevlisinden dekontunuzu talep edebilirsiniz.
Bu aşamada dikkatli karar vermeniz gerekiyor. Çünkü bazı bankalar “dekont ücreti” adı altında önemli bir tutar talep ediyorlar. Eğer bu tutar, dosya masrafınızdan fazlaya tekabül ederse o zaman da zarar etmiş olacaksınız. Genel manada dekont almak için ödeyeceğiniz ücret, dosya masrafı ödemenizden az olacağı için her halükarda kâr elde etmiş olacaksınız.
Bankadan teslim alacağınız dekont’a ek olarak aşağıda yer alan dilekçedeki noktalı alanları doldurup, bankaya başvurmanız yeterli olacaktır.
………………BANKASI……………………ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
…………….nolu müşterinizim. Şubenizden ……………… tarihinde …………… ay vadeli olarak ……….. faiz oranı üzerinden …………………. TL ………………. Kredisi kullandım ve ……………. ay ödeme yaptım.
İlgili krediyi kullanırken dosya masrafı adı altında tarafımdan eke makbuzunu sundugum ………… TL kesinti yapılmıştır. Kesinlen bu tutarın, 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’na göre haksız şart sayıldığından tutarın tarafıma iade edilmesini talep ediyorum.
Tarih :
Adres: Ad,
Soyad: İmza:
En España, los préstamos personales son una solución financiera para cubrir necesidades como emergencias, reformas…
Nos últimos anos, a procura por soluções financeiras que ajudem a gerenciar melhor as dívidas…
Wenn Sie auf der Suche nach einem Privatkredit in Österreich sind, dann ist die Bawag…
ING Bank is een van de vooraanstaande financiële instellingen in Nederland, bekend om haar uitgebreide…
V dnešní době rychlého tempa života je často potřeba najít finanční řešení, které je nejen…
V dnešnej dobe je možné mnoho vecí vybaviť online, a financovanie vašich potrieb prostredníctvom online…
This website uses cookies.