Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır? Refinansman Nedir?

Öncelikle kredi yapılandırma, daha önceden çekilen fakat düzenli bir şekilde ödemesi yapılamayan krediler için müşteriye yeni kredi imkânı tanınarak ödemekte zorlandığı krediyi yeniden taksitlendirmesi sağlanan işleme denilir.  Peki, kredi yapılandırma nasıl yapılır?

Kredi yapılandırması gerçekleştirebilmek için öncelikle hangi bankaya kredi borcunuz varsa o bankaya gidip kredinizi yapılandırmak istediğinizi bildirmeniz gerekir. Bankanız bu talebinizin ardından kredi notunuz müsaitse yeni bir kredi teklifi sunacaktır. Sizlerde sunulan teklifler arasında en uygun olanı seçip eski kredinizi kapatacak ve yeni bir taksitlendirme işlemi ile kredi yapılandırmanızı gerçekleştirmiş olacaksınız.

Refinansman Nedir?

Daha önce bankadan sağlanmış olan bir kredinin, daha uygun şartlara sahip olan başka bir kredi ile kapatılması işlemine refinansman adı verilir. İlk önce çekilen krediye kıyasla daha sonradan çekilen kredinin daha uygun faiz oranlarına ve şartlarına sahip olması sebebiyle tüketiciler bir taraftan ödemekte zorlandıkları yüksek faizli kredisinden kurtulurken, diğer taraftan faiz borcunu düşürmüş olur.

Refinansman kredisi sağlayabilmek için illa ilk kredi sağlanılan bankaya başvurmak ve buradan alınmak gerekmez. Aynı bankadan çekilebildiği gibi farklı bir bankadan çekmek de mümkündür. Fakat aynı bankadan çekmiş olduğunuz kredi refinansman işlemi dâhilinde değil, kredi yapılandırma işlemi dâhilinde olacaktır.

Kredi yapılandırma ve refinansman olarak her iki yöntemle de yüksek faiz ödemelerinizi azaltmak, kredinizin vadesini dilediğini gibi kısaltmak ya da uzatmak, aylık ödeme limitinizi düşürmek ya da yükseltmek ve kredi faizinizin tür ve koşullarını iyileştirebilmek mümkündür. İkisi arasındaki en büyük fark ise, kredi yapılandırmada ilk krediyi çektiğiniz bankadan yeniden kredi alırken, refinansmanda ise transfer yaparak başka bir bankadan kredi sağlamaktır.